nieuws

Nijmegen zoekt nieuwe invulling fabriek

Geen categorie

De gemeente Nijmegen is op zoek naar ideeën voor de nieuwe invulling van fabrieksgebouw de Vasim. Het historische pand vlakbij de Waal, en het toekomstige woon- en werkgebied Waalfront, moet vanaf 2010 een nieuwe, aansprekende functie krijgen. Inwoners van Nijmegen en ‘professionals’ in het land worden opgeroepen met ideeën te komen, die de gemeente vervolgens meeneemt als het markante gebouw op de markt wordt gebracht. Inzenden kan tot 9 mei.

De ideeënzoektocht is vrij van opzet, en is ook bedoeld voor niet-professionals. Omdat de wedstrijd niet bedoeld is voor het bepalen van de feitelijke invulling, worden de inzendingen niet getoetst op financiële haalbaarheid. De plannen worden beoordeeld door een vakjury en door een publieksjury. Het publiek kan de inzendingen vanaf 12 mei bekijken tijdens een expositie in de centrale bibliotheek van Nijmegen en op de gemeentelijke website. Bezoekers kunnen daar hun stem uitbrengen. Op 25 mei vindt de prijsuitreiking plaats.

De Vasim is een oude vliegasfabriek in Nijmegen-West. Het gebouw ligt aan de rand van het Waalfront, het bedrijventerrein dat wordt omgevormd tot een woonwijk. De Vasim ligt direct langs het tracé van de toekomstige Stadsbrug. In verband met deze projecten is het gebouw in 2001 door de gemeente aangekocht. In het toekomstige Nijmegen-West zal het Vasim-gebouw een centrale positie innemen tussen de woonwijken Waalfront en Waterkwartier, de nieuwe Stadsbrug en het bedrijventerrein. Vanwege deze ligging en zijn monumentale karakter wil de gemeente dat het gebouw behouden blijft en een aansprekende invulling krijgt. Vanwege de unieke kwaliteiten van het gebouw, denkt het college aan een functie met een uitstraling op landelijk niveau. Het gebouw moet in de toekomst ook een grote aantrekkingskracht op het publiek gaan uitoefenen. 

www.nijmegen.nl/vasim

Reageer op dit artikel