nieuws

Haagse stationsbuurt op de schop

Geen categorie

De Haagse stationsbuurt krijgt een nieuw gezicht als het aan Marnix Norder, de Haagse wethouder van bouwen en wonen, ligt. Gisteren maakte hij de plannen bekend voor de daar gelegen belastingkantoren die worden omgebouwd of gesloopt. Reizigers moeten het gevoel krijgen dat zij in de derde stad van Nederland uit de trein stappen.

Het ‘oude belastingkantoor’ waarvan de begane grond op een belwinkel na is dichtgetimmerd, wordt gestript en opnieuw opgebouwd of gesloopt. OP korte termijn wordt met de werkzaamheden begonnen. In het andere gebouw is de Belastingdienst nog gevestigd. Daarom is nu nog niet zeker wanneer dit wordt omgetoverd tot een baken voor de toerist of forens. 

De plannen maken deel uit van een veel groter onderdeel van een ‘ambtelijke studie’ naar het gebied rond het station. In het plan is ook de sloop opgenomen van het Sigma-gebouw naast de nieuwe woontoren Het Strijkijzer. Daarvoor in de plaats komt een nieuw gebouw met 100 tot 150 appartementen en – op de begane grond – 1500 vierkante meter ‘praktijk- of welzijnsruimte’. Daarnaast, in het nu nog groene talud van de spoordijk, is een hotel gepland, Margadant. Dat krijgt 128 kamers. De bouw moet eind dit jaar beginnen. 
In het zelfde plan wordt het ‘rode dorp’ gesloopt omdat, volgens Norder, de woningen te klein zijn voor het huidige tijdsgewricht. Op de plek die daardoor vrijkomt, is een ondergrondse parkeergarage gepland met 200 tot 300 plekken. Daar bovenop komen woningen met werkruimte en wellicht een woontoren. 

In 2000 is het brede deel van de Stationsweg opnieuw ingericht. Dit heeft echter niet het gewenste resultaat, vandaar dat de gemeente ook deze straat opnieuw aanpakt. De straat wordt autoluw, zodat er meer plek komt voor langzaam verkeer, terrassen en groen. 

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer op dit artikel