nieuws

Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit naar Atelier Pro

Geen categorie

De Ludgerhof in Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre) wint de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2008. Goede tweede werd De Grote Enk in Arnhem, het voormalig kantoorgebouw van AKZO aan de Velperweg dat tot appartementengebouw is getransformeerd.

Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit naar Atelier Pro

Juryvoorzitter Jan Terlouw maakte de winnaar bekend tijdens de manifestatie ‘Mooi Gelderland’. De jury sprak van een ‘ongewoon creatieve en gedurfde aanpak in de geest van het oorspronkelijke kerkgebouw’. 

Atelier Pro maakte van de Ludgerhof een bijzondere woonvorm met respect voor het originele bouwwerk. De kloostermuur en het groen zijn in stand gehouden. De toegang naar de Voorhof is ook bewaard gebleven. Van hieruit ziet men de houten voorgevel van de kerk steunend op dunne stalen kolommen. 

Ludgerhof A13 P. de Ruig.jpg       Ludgerhof DSC01412.jpg
Ill. Peter de Ruig                                                          Ill. Hans van Beek

Binnen blijkt buiten geworden: het dak is verdwenen. De sacristie staat nu als stiltecentrum op het plein, de kerkvloer is pleinvloer geworden. De houten zijwanden van de kerk zijn de voorgevels van de nieuwe woningen geworden. Door een transparante overdekte binnenhof, het hart van de woningen, heeft men zicht op de muur. Zo blijft de voetstap van de kerk voelbaar. 

Thema van deze 2e editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit was ‘functieverandering in stad en land’. Ruimtelijke Kwaliteit is een belangrijk thema voor de provincie Gelderland. De manifestatie Mooi Gelderland is ook het startschot voor het Gelderse actieplan Ruimtelijke Kwaliteit. De provincie wil met dit plan samen met andere partijen haar bouwmeesterschap inzetten voor een Mooi Gelderland. Verbetering van ruimtelijke kwaliteit moet een halt toeroepen aan de voortschrijdende verrommeling, verspilling en verwaarlozing van de openbare ruimte. De prijs is maakt onderdeel uit van het actieplan 2008 -2011. 

Volgens de juryvoorzitter hebben de Ludgerhof en de Grote Enk tot het allerlaatste moment om de eerste plaats gestreden. In beide gevallen betreft het naoorlogse gebouwen die ieder op geheel eigen wijze een woonbestemming kregen. 

www.atelierpro.nl

 

 

Reageer op dit artikel