nieuws

België voorop in energiezuinig bouwen

Geen categorie

De twee Vlaamse beroepsfederaties voor architecten, NAV en BVA, hebben zich samen met minister van energie Hilde Crevits geëngageerd om op korte en middellange termijn een ruim aanbod van architecten die deskundig energiezuinig willen bouwen, te realiseren.

Om het project en de opleidingen te realiseren, is door minister financiering toegekend. Het project “energiebewust architect” gaat in het voorjaar van 2008 van start. Architecten worden gestimuleerd worden om specifiek voor dit doel opgezette cursussen te volgen. Tegelijkertijd worden zij uitgenodigd een convenant te ondertekenen waarin ze toezeggen dat zij woningen bewust energielaag willen bouwen. Hiermee worden in België woningconcepten bedoeld met een energieprestatiepeil van bijvoorbeeld E70. Dit is een stuk zuiniger dan het verplichte E100 peil opgelegd door de Vlaamse energieprestatieregelgeving. In oktober 2008 willen de beroepsfederaties een eerste lijst van 500 architecten bekend maken. In het voorjaar 2009 moet de lijst zijn aangegroeid tot 1000 Vlaamse architecten.

“We zijn er van overtuigd dat de Vlaamse architect erg gemotiveerd is om deel te nemen aan dit ambitieuze project. De architect moet het eerste aanspreekpunt zijn als het gaat om energiezuinig bouwen. Het is daarom van groot belang dat we een representatieve lijst kunnen aanbieden. Een ruime keuze voor de bouwheer is hierin heel belangrijk. Want naast aandacht voor de energiezuinigheid zullen andere criteria zoals de persoonlijkheid, de visie, de stijl en het engagement de keuze van de architect moeten kunnen bepalen.”, aldus Arch. Christel Peeters, voorzitter BVA.

Dat beide beroepsfederaties zich samen inzetten heeft nog een andere reden: “Vandaag wordt veel te veel de nadruk gelegd als zou het bouwen van een passiefhuis de enige weg zijn om energielaag te bouwen. Dit is een verkeerd uitgangspunt”, aldus Gilbert Van Hecke, voorzitter NAV: “Zonder afbreuk te doen aan de inzet en de resultaten van het passiefhuisplatform moeten we ook durven aangeven dat dit concept niet voor iedereen is weggelegd omdat het erg vergaand en niet voor iedereen economisch haalbaar is. Als we massaal energie willen besparen zullen moeten we voor een toegankelijker tussenweg kiezen.”

Reageer op dit artikel