nieuws

Winkels vechten om ruimte op stations

Geen categorie

Treinstations zijn steeds meer in trek als vestigingsplek voor onder meer winkels en horeca. “Ze vechten om de vierkante meters”, aldus Irma Luitse-Winkenius, manager bij het NS-onderdeel Poort, vrijdag bij de aftrap van de grootscheepse herinrichting van station Leiden CS.

Het vijfde station van Nederland geldt als proeftuin voor nieuwe stationsconcepten. Het gebouw krijgt onder meer een modewinkel, een parfumerie, een HEMA, een evenementenpodium en een fitnesscentrum. “Het station gaat helemaal op de schop”, aldus Luitse-Winkenius.

Volgens haar staan ondernemers te trappelen om samen te gaan werken met de NS. “Op de grotere stations komen dagelijks erg veel mensen, hier in Leiden bijvoorbeeld ongeveer 100.000. Dat is een aantrekkelijke markt.” 

Belangstellenden kunnen de toekomstige ontwikkelingen op Leiden CS driedimensionaal bekijken op www.mijnproefstation.nl. De NS en ProRail hopen veel reacties van klanten te krijgen via deze website. Op de site staan elke dag stellingen waarover bezoekers hun mening kunnen geven. 

Begin volgend jaar moet de herinrichting van Leiden Centraal zijn afgerond. De komende jaren verbouwen de NS en ProRail veel stations. Blikvangers zijn naast Leiden Centraal de hoofdstations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Arnhem. Op deze stations, die in 2013 compleet moeten zijn verbouwd, stoppen de hogesnelheidstreinen. 

Het Rijk investeert 1,2 miljard euro in de metamorfose van de HSL-stations. De Nederlandse Spoorwegen geven 137,5 miljoen euro uit aan verblijfsvoorzieningen, winkels en horeca op de stations. 

Bron: ANP/Architectenweb.nl

Reageer op dit artikel