nieuws

Uitbreiding mogelijk door ondertunneling

Geen categorie

De ondertunneling van het distilleerderijcomplex van Nolet Distillery is de winnaar van de op 31 januari uitgereikte Schreudersprijs voor ondergronds bouwen. Het project is door de jury als winnaar aangewezen, vanwege de bijzon­dere rol die de particuliere opdrachtgever speelde bij het tot stand komen van het project, dat een industrieel complex weet in te voegen in een binnenstedelijke omgeving.

Uitbreiding mogelijk door ondertunneling

Nolet Distillery is een van de weinige overgebleven, nog volop producerende, stokerij nabij het centrum van Schie­dam. Wegens het grote succes in de Verenigde Staten van de wodka was uitbreiding en modernisering van de fabriek noodzakelijk. Architecten van Mourik werd ingeschakeld voor een grootscheepse verbouwing. 

Het bureau koos ervoor het complex op de oorspronkelijke locatie te verbouwen, te renoveren en uit te breiden. Aan het complex zijn een bottel- en expeditiehal, een traditionele molen waarin energie wordt opgewekt en een logistiek centrum toegevoegd. 

Het logistiek centrum is op industriegrond aan de overzijde van de Buitenhaven gerealiseerd. De prijswinnende tunnel verbindt het centrum met de bottel- en expeditiehal. De betonnen personen-, leiding- en transportbandtunnel is ter plaatse gebouwd. Hij heeft een binnendoor­snede van 7.20 meter breed bij 3.50 meter hoog en heeft een lengte van 83,70 meter. De buitenzijde van de tunnel is geïsoleerd, inclusief bodembescherming op het dak. De historische distilleerderij bevindt zich strak langs de haven en de tunnelaansluiting is in het gebouw gerealiseerd. De tunnel loopt vervolgens onder de haven en een doorgaande straat door en eindigt onder het nieuwe logistiek centrum met een diepe kelder.

van Mourik-2.jpg  Vogelvlucht met distilleerderij en molen op voorgrond, tunnel en logistiek centrum in aanbouw op de achtergrond.

De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 25.000 euro, zal door de winnaars – Nolet Distillery, architecten van Mourik, Aronsohn raadgevende ingenieurs en aannemer Van Hattum en Blanke­voort – op nog nader te bepalen wijze worden besteed aan onderzoek naar het bouwen onder het maaiveld. 

Reageer op dit artikel