nieuws

Particulier mag organisch bouwen op eiland

Geen categorie

In de gemeente Hoogeveen gaat een bijzonder project van start. Aan de rand van een bestaande woonwijk mogen particulieren op zeven eilanden in samenwerking met een architect een woning realiseren. Op elk eiland, gemiddelde grootte 1200 vierkante meter, mag één huis worden gerealiseerd.

Er is nog een beperking: de gemeente heeft bepaald dat de gerealiseerde woningen moeten voldoen aan het predicaat ‘organisch’. Deze eis komt voort uit het beeldkwaliteitsplan dat verrassend genoeg is opgesteld door het architectenbureau Alberts & van Huut, dat onder andere tekende voor de ontwerpen van de hoofdkantoren van de Gasunie in Groningen, van de ING Bank in Amsterdam. De bedenkers van het plan denken bij organische architectuur aan het werk van grootmeesters als Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudi en Rudolf Steiner. De befaamde landschapsarchitect Jørn Copijn zal de landschappelijke inrichting van de eilanden begeleiden, waarbij elk eiland zijn eigen thema krijgt.

De aanstaande bewoners mogen hun architect kiezen uit een voor hun samengestelde ‘Shortlist’. Gezien de groene omgeving waarin de woonhuizen zullen komen te staan, is het uitzonderlijk dat de woonhuizen maar liefst vijf woonlagen mogen hebben. Volgens het college van B&W beloven het zeven toekomstige monumenten te worden waarin natuurlijke vormen, kleuren en materialen, schoonheid en duurzaamheid centraal staan. 

De verkoopvan de zeven eilanden van Hoogeveen zal medio 2008 starten. In het verlengde van het Zeven Eilandenproject zal van zaterdag 1 maart tot en met maandag 12 mei 2008 in het voormalige klooster en glasmuseum in Hoogeveen de tentoonstelling ‘Organische architectuur, mens en natuur als inspiratie voor het bouwen’ te zien zijn. Deze overzichtstentoonstelling was in 2003 in de Beurs van Berlage te zien. Na een rondreis door Europa is de tentoonstelling in geactualiseerde vorm voor het eerst weer in Nederland.

http://www.dezeveneilanden.nl/

Reageer op dit artikel