nieuws

Nieuw architectonisch pareltje in hart Rotterdam

Geen categorie

Rotterdam ontwikkelt de komende jaren het gebied bij Rotterdam Centraal tot een intensief stedelijk milieu, waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Nieuw architectonisch pareltje in hart Rotterdam

Wethouders Hamit Karakus (Wonen en ruimtelijke ordening) en Mark Harbers (Economie) willen dat het Centraal District Rotterdam, het 600.000 vierkante meter grote gebied in hartje centrum, over tien jaar klaar is. De gemeente heeft het stedenbouwkundige plan onlangs aangenomen. Nu vult ze samen met ontwikkelaars, huidige en toekomstige bedrijven de plannen verder in.

In dit ‘kloppende economische hart’ moet een gevarieerd aanbod in winkels, woningen, kantoren en bedrijven komen, zo maakten de wethouders woensdag bekend. Het gaat volgens hen om een ‘unieke kans om het hart van een stad opnieuw in te richten’. De gemeente stimuleert dat gerenommeerde nationale en internationale architecten invulling geven aan het ‘nieuwe gezicht’. 

Verder bouwt Rotterdam aan een nieuw centraal station. Dit gebouw moet in 2011 af zijn. Het wordt een openbaarvervoersknooppunt waar behalve treinen ook onder meer de hogesnelheidslijn (HSL) en RandstadRail stoppen. Het aantal toekomstige reizigers per jaar moet uitkomen op 75 miljoen.

De gemeente wil met de herontwikkeling het stationsgebied verlevendigen. Daarom hecht ze zoveel belang aan de plinten (de begane grond), waarin ontwikkelaars ruimte moeten bieden aan horeca, kleinere bedrijven en galeries. Het is de bedoeling dat de bedrijvigheid 24 uur per dag door gaat. Ondernemers hebben al volop belangstelling. “De bedrijven staan nu al in de rij”, aldus Karakus. ING, Unilever, Holland Casino en ontwerpster Marlies Dekkers hebben al hun kantoor in het stationsgebied of krijgen er een plek. De wethouders denken dat het gebied 7000 tot 15.000 extra arbeidsplaatsen oplevert.

www.rotterdam.nl

Reageer op dit artikel