nieuws

King Fahad National Library in Riyadh, Saudi Arabia

Geen categorie

In Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië verrijst een nieuwe bibliotheek. De bouw hiervan is begin dit jaar gestart. De King Fahad National Library is ontworpen door het Duitse bureau Gerber Architekten International. In 2002 wonnen zij de eerste prijs in de speciaal hiervoor uitgeschreven competitie. Als alles volgens plan verloopt wordt het project in de zomer van 2010 opgeleverd.

King Fahad National Library in Riyadh, Saudi Arabia

De nieuwbouw, gelegen in een van de stadsparken, heeft een geometrische opbouw met een grote binnenhal. De oorspronkelijke bibliotheek met het traditionele koepeldak wordt geïntegreerd in het nieuwe 470.000 kubieke meter grote complex. De nieuwe gevel is opgebouwd uit een glazen façade en een speciaal voor dit project ontwikkeld stalen filigrein omhulsel. Het omhulsel zorgt voor voldoende daglicht in combinatie met een optimale bescherming tegen zonlicht. Geen overbodige luxe in deze regio, waar overdag een buitentemperatuur van vijftig graden Celsius geen uitzondering is. Een aangenaam binnenklimaat, duurzaamheid en energiebeheersing staan bij dit project hoog in het vaandel. De King Fahad National Library zal in de toekomst functioneren als een beeldbepalend element in de omgeving. Het stadspark waar het deel van uitmaakt, ligt op een strategische plek in de stad en zal de komende jaren ontwikkeld zal worden tot een nieuwe representatieve wijk.

www.gerberarchitekten.de

Reageer op dit artikel