nieuws

Keuken in de schijnwerpers op IMM

Geen categorie

Dit jaar waren voor het eerst keukenfabrikanten te zien op de Internationale Möbel Messe in Keulen. Om hun presentaties te omlijsten, vroeg de beursorganisatie aan Ben van Berkel van UN Studio om een installatie te ontwerpen.

Keuken in de schijnwerpers op IMM

In het midden van de derde verdieping van de designhal was het resultaat, The art of kitchen, te bewonderen. Naast de stands van keukenmerken als Poggenpohl, Leicht en Dornbracht prijkte een gigantische, hoogglanzende tafel met golvend blad. De paarse inkepingen dienden als zitplaatsen. Van Berkel maakte deze ‘langste keukentafel ter wereld’, omdat dit volgens hem de centrale ontmoetingsplek is in de keuken en zelfs van het hele huis. 

Dat koken geen noodzaak meer is, maar eerder een hobby, maakt volgens Van Berkel van de moderne keuken ook een podium. Deze opvatting deelde hij met de keukenmerken zelf: volgens Poggenpohl is de moderne keuken veranderd in een belevings- en representatieruimte, die steeds vaker is uitgerust met amusementselektronica. Daarom introduceerden zij de extreem strak vormgegeven modulaire keuken P’7340, een ontwerp van Porsche Design. Bijzonder hieraan is dat alle elementen zijn gevat in een aluminium frame. De verlichting is onzichtbaar in de bovenkant daarvan geïntegreerd, alle apparatuur bevindt zich achter de greeploze kastfronten en alleen de oven en de schermen van het audio-video-systeem doorbreken de gladde vlakken. De andere designkeukens deden hier niet voor onder: lege werkbladen, verborgen opbergruimtes en symmetrische vlakken karakteriseren de keuken van de toekomst.

Reageer op dit artikel