nieuws

Gelderland krijgt bouwmeesters

Geen categorie

Gelderland krijgt in navolging van de rijksbouwmeester enkele provinciale bouwmeesters. Die moeten gemeenten en anderen helpen de voortgaande ‘verrommeling’, verspilling en verwaarlozing van de landschappelijke ruimte een halt toe te roepen.

Dat staat in het Actieplan Ruimtelijke Kwaliteit, dat verantwoordelijk gedeputeerde Co Verdaas in maart zal presenteren. Gelderland trekt enkele miljoenen uit om het debat over de ruimtelijke kwaliteit van de grootste provincie van Nederland aan te jagen. Behalve bouwmeesters aanstellen wil de provincie onder meer voorbeeldboeken laten maken en werkateliers voor architecten inrichten. 

Megastallen en voedersilo’s die het buitengebied ontsieren en bedrijfsterreinen die als blokkendozen langs de wegen staan, dat kan anders en beter, vindt Verdaas. ,,Het gaat over schoonheid en beleving. Samen met anderen wil de provincie bewijzen dat het mooier kan”, aldus de gedeputeerde. 

Verdaas hoopt dat met name de bouwmeesters projectontwikkelaars en gemeenten kunnen overtuigen dat sommige plannen echt te lelijk zijn. Want de provincie heeft geen middelen om dat dwingend te kunnen voorschrijven. 
Er is wel een prijs in het leven geroepen voor ruimtelijke bouwplannen, die in de ogen van de provincie een voorbeeld zijn. Tien projecten zijn genomineerd. Verdaas reikt de prijs in maart uit. 

Reageer op dit artikel