nieuws

Composietdek voor de jachtbouw

Geen categorie

Tijdens het congres ´Nature re-invented’ presenteerde Bolidt aan de jachtbouwindustrie haar laatste innovatie in composiet: de Esthec-vloer. Deze heeft het uiterlijk van teak, maar niet de nadelen: teak slijt, verkleurt, voegt onnodig veel gewicht toe en het vraagt jaarlijks veel onderhoud. Bovendien kost de applicatie heel veel tijd. Niet alleen het leggen, maar ook het dichten van de naden om lekkage te voorkomen.

Composietdek voor de jachtbouw

Een eigenschap van Esthec is dat het volledige vrijheid biedt in vorm, kleur en patroon: van een klassiek plankenpatroon tot een creatief eigentijds ontwerp. Met de komst van Esthec wordt het mogelijk het dek van een jacht naar eigen inzicht te ontwerpen. 

Bolidt wijst ook op de ethische kant van Esthec. Wereldwijd neemt de voorraad teak in snel tempo af; per dag worden tachtig voetbalvelden teakbos gekapt. De ontbossing, die hiervan het gevolg is, leidt tot erosie, overstromingen en landverschuivingen. De Nederlandse vereniging Milieudefensie waarschuwde al in 2006, dat over tien jaar alle teak is verdwenen als we de kap geen halt toeroepen. Alle reden om het gebruik van teak zoveel mogelijk te beperken.

Tijdens Nature re-invented kwamen de voordelen van een Esthec scheepsdek aan het licht: het dek is stroef en daardoor veilig onder zware weersomstandigheden, licht van gewicht, zeer duurzaam en eenvoudig te onderhouden. Het is bestand tegen de agressievere schoonmaakmiddelen en –methoden en doordat het geen water opneemt worden algen- en mosgroei beperkt.

Het geprefabriceerde en vooraf pasklaar gemaakte Esthec is bovendien sneller gelegd dan een ander dek. Hierdoor wordt de doorlooptijd op de werf verkort, wat vanzelfsprekend financieel aantrekkelijk is. Bovendien is door de computergestuurde verwerking het eindresultaat van tevoren bekend, waardoor onberekenbare en onvoorspelbare prijsstijgingen, zoals met teak het geval is, tot het verleden behoren. 

www.esthec.nl

Reageer op dit artikel