nieuws

In Memoriam: Ettore Sottsass

Geen categorie

Op 31 december 2007 is de Italiaanse ontwerper en architect Ettore Sottsass op 90-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan de oprichting van de Memphis Group in 1981, een avant-garde beweging die het Pop-art idioom inzette als kritiek op het modernistische dogma van de goede vorm.

In Memoriam: Ettore Sottsass

Hoewel Sottsass in 1939 als architect afstudeerde aan de Politechnico in Turijn, ging hij al snel aan de slag als vormgever. Voor Olivetti maakte hij klassiek geworden ontwerpen als de eerste elektronische rekenmachine en de Valentine typemachine. Naast deze industriële gebruiksvoorwerpen, die hij ondanks hun strikte programma van eisen een karakteristiek voorkomen wist te geven, was Sottsass ook een belangrijk lid van de Italiaanse radicale designbeweging in de jaren zestig en zeventig. Hier liet hij zijn andere gezicht zien; geëngageerd en vol interesse voor alternatieve levenswijzen. Zijn keramische werken, conceptuele architectonische voorstellen uit die periode zijn hier getuige van.

Sottsass was innig bevriend met de Nederlandse ontwerper Kho Liang Ie. Via deze weg is iets van de verstilde mystiek van het werk van Sottsass de Nederlandse ontwerptraditie binnengeslopen. We mogen hem hiervoor dankbaar zijn. 

Reageer op dit artikel