nieuws

De dunne lijn tussen kunst en design

Geen categorie

Met de tentoonstelling Designed by Artists illustreert de Vlaamse designgalerie Z33 hoe dun de scheidslijn tussen kunst en vormgeving kan zijn. Van 10 februari tot 4 mei tonen zij gebruiksvoorwerpen die zijn ontworpen door beeldend kunstenaars.

De dunne lijn tussen kunst en design

Aan de hand van voorbereidende schetsen, correspondentie en concepten geeft de expositie ook inzicht in het volledige ontwerpproces. Daarnaast presenteren Z33 en D&A Lab (een organisatie die kunstenaars uitnodigt een designobject te creëren en hen begeleidt bij de ontwikkeling en productie ervan) een selectie uit het artistieke werk van de deelnemers.

Z33 gaf aan D&A Lab eveneens de opdracht om met Ann Veronica Janssens en Cindy Wright een nieuw object te ontwikkelen. Janssens ontwikkelde een tafel uit massieve glazen blokken waarin uranium, gecombineerd met fosfor, voor een lichtgevend effect zorgt. Wright maakt van een eenvoudige polyester stof, bewerkt met de laser, een gordijnstof met een structuur die verwijst naar ‘verval’ en slijtage. 

De bedoeling van Designed by Artists is de werelden van de kunstenaars en die van de ontwerpers, die elk hun eigen werkwijze, instrumenten en regels hanteren, met elkaar te confronteren én verenigen. Omdat D&A Lab met dit concept wil ingaan tegen de trend van massaproductie, zijn de objecten bewust slechts in een beperkte oplage of als unica geproduceerd. 

De tentoonstelling opent op 10 februari en is te bezichtigen tot 4 mei, van dinsdag tot en met zondag in galerie Z33 in Hasselt. www.z33.be

Reageer op dit artikel