nieuws

Cepezed winnaar Daylight Award 2008

Geen categorie

De Daylight Award 2008 is gewonnen door architectenbureau cepezed (Jan Pesman/Ronald Schleurholts) te Delft met het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat te Utrecht.

Volgens het oordeel van de jury heeft Westraven, door bewust gebruik te maken van daglicht en het focus op het uitzicht, “een metamorfose ondergaan van een ‘sick building’ tot een helder, transparant, ‘state of the art’ kantorencomplex dat een voorbeeldfunctie vervult op elk gebied”. 

Het kunstlicht in het gebouw is volledig op het daglichtaanbod afgestemd en individueel bedienbaar. Bijzonder ook is de getransformeerde hoogbouw van 24 verdiepingen, waar gebruikers het klimaat op hun werkplek op allerlei manieren kunnen beïnvloeden, onder andere door te openen geveldelen, zon- en lichtregulering, kunstlicht. Bij de renovatie is voor het gebouw een tweede huidfacade ontwikkeld die voor ruim 7000 vierkante meter bestaat uit stroken zwart, glasvezeldoek met teflon coating, afgewisseld door stroken glas op zit-ooghoogte. De tweede huid van glasvezeldoek werkt ook als zonwering. De kleur, de draaddikte en de maaswijdte van het doek zijn dusdanig samengesteld dat het uitzicht vanuit de toren behouden blijft. 

De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs bedoeld voor bouwprojecten in Nederland waarin een optimum bereikt is tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De Award is een initiatief van de Stichting Living Daylights en Reed Business. Naast een kunstwerk van Han de Kluijver is aan de Daylight Award een geldbedrag verbonden van 2.500 euro.

De winnaar werd tijdens de vakbeurs Geveltotaal bekendgemaakt. Tijdens de bijeenkomst werd een film vertoond waarin de genomineerde projecten en de winnaar werden belicht. Ook is in de film een vraaggesprek opgenomen met minister Jacqueline Cramer van VROM. Zij heeft onlangs het startschot gegeven voor de ‘TaskForce Verlichting’. Deze moet bijdragen aan de ambitie van het kabinet in 2020 30% minder CO2 uit te stoten en jaarlijks 2% energie te besparen. Dit streven maakt onderdeel uit van het kabinetsprogramma ‘Schoon en Zuinig’. 

Stichting Living Daylights had op 21 januari 2008 een vraaggesprek met Minister Cramer over het belang van daglicht om energie te besparen in de gebouwde omgeving. Dit vraaggesprek is door new-energy TV opgenomen en is op de site www.new-energy.tv te bekijken onder de hoofdkop: energiebesparing.

Reageer op dit artikel