nieuws

“Boekhandel Maastricht mooiste ter wereld”

Geen categorie

Volgens journalist Sean Dodson is boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht de mooiste van de wereld. Dat schrijft hij op de website van de Britse krant The Guardian. Het ontwerp van Merkx + Girod Architecten voor de monumentale Dominicaanse kerk leverde volgens de journalist “mogelijk de mooiste boekhandel aller tijden”. Hij gebruikt zelfs de uitdrukking “a bookshop made in heaven”.

“Boekhandel Maastricht mooiste ter wereld”

Hoewel internetverkoop de positie van boekhandels onder druk zet, zijn er nog steeds veel bloeiende winkels te vinden, schrijft Dodson. Hij stelde voor The Guardian een top tien samen van zijn favorieten. 

Op de tweede plaats staat El Ateneo in Buenos Aires, gevestigd in een voormalig theater. Op drie is Livraria Lello terecht gekomen in Porto, een boekhandel die bestaat sinds 1881. Vooral het fraaie houten interieur, de wenteltrap en het glas in lood vallen bij Dodson in de smaak. 

De overige boekhandels zijn gevestigd in Los Angeles (Secret Headquarters), Glasgow (Borders), het Britse Peak District (Scarthin’s), Brussel (Posada), Mexico Stad (El lugar de la Mancha) en Kyoto (Keibunsya). Londen komt niet verder dan de tiende plaats met Hatchards, ooit geliefd bij Oscar Wilde en Lord Byron. 

Bron: NRC

Reageer op dit artikel