nieuws

Onderzoek naar rem op groei bedrijventerreinen

Geen categorie

Het kabinet wil weten of de groei van nieuwe bedrijventerreinen kan worden afgeremd met fiscale of juridische maatregelen. Afgelopen vrijdag is officieel een werkgroep geïnstalleerd die de gevolgen van dergelijke maatregelen onderzoekt, aldus een zegsman van het ministerie van VROM.

De groep staat onder leiding van Peter Noordanus, voormalig voorzitter van de VROM-raad en oud-wethouder in Den Haag. Noordanus komt aan het begin van de zomer van 2008 met zijn bevindingen. Zijn werkgroep kijkt onder meer naar de effecten van bijvoorbeeld een heffing op grond van bedrijventerreinen, meldt de VROM-woordvoerder. 

De maatregelen zijn bedoeld om gemeenten financieel te prikkelen beter naar bestaande terreinen te kijken voordat ze plannen maken voor een nieuwe locatie. Het ministerie van VROM berekende donderdag dat er nog steeds meer bedrijventerreinen bij kunnen komen. 

In december 2007 was ruim 6.500 hectare klaar om uit te geven, in 2006 was dat 500 hectare minder. Dit jaar zijn in totaal 417 nieuwe plannen in gang gezet, wederom iets meer dan het jaar ervoor. De helft van die plannen wordt de komende vijf jaar uitgevoerd. 

De ministers Jacqueline Cramer (VROM) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) willen verder dat de provinciebesturen zich nadrukkelijker gaan bemoeien met de plannen voor bedrijventerreinen. De provincie moet de wensen van gemeenten coördineren en afstemmen op de wensen van het Rijk. Inzet is de verrommeling van het landschap tegen te gaan door op een duurzame manier om te gaan met ruimte. 

Bron: ANP/Het Financieele Dagblad

 

Reageer op dit artikel