nieuws

Nieuw Philips museum in Eindhoven

Geen categorie

Philips gaat de eigen historische collectie permanent tentoonstellen in een nieuw museum op de geboortegrond van het concern in Eindhoven. Het museum komt op de plaats waar Gerard Philips de onderneming in 1891 begon met het maken van gloeilampen. Het oude Philipsfabriekje aan de Emmasingel in de stad ondergaat daarvoor een renovatie en uitbreiding, maakte het bedrijf woensdag bekend.

Het historische karakter van het gebouw blijft behouden maar het museum krijgt een moderne uitstraling. Het fabriekje krijgt een hoog glazen baken buiten de contour van het gebouw. Aan het nog te realiseren Gebroeders Philipsplein komt de oorspronkelijke fabrieksgevel weer in het zicht. 

Het gebouwtje stamt uit 1869 en werd ruim twintig jaar later gekocht door Gerard Philips. Samen met broer Anton Philips maakte hij het bedrijf snel tot een van de grootste lichtproducenten ter wereld. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van bijna 27 miljard euro met meer dan 125.000 werknemers. 

Architect Bert Dirrix (diederendirrix) werkt het ontwerp de komende maanden uit. Het definitieve plan ligt waarschijnlijk in het voorjaar van 2008 bij de gemeente voor de vergunningaanvraag. Directeur Harry Hendriks van Philips Nederland hoopt dat het museum in 2010 opengaat. 

Bron: ANP

www.diederendirrix.nl

Reageer op dit artikel