nieuws

De poema is terug!

Geen categorie

Op de Vellertheuvel, een voormalige afvalberg in de nieuw aan te leggen wijk Zuidbroek in Apeldoorn is de poema opnieuw gesignaleerd. Dit keer in een kooi …

De poema is terug!

Op de heuvel staat een enorme stalen kooi met daarin het silhouet van een groot een poema. Als de wandelaar de kooi nadert, verandert het beest in een warboel van staaldraden en blijken de kooi en de poema zelfs één en dezelfde vorm te zijn. Zoocryptologie, noemt kunstenaar Maarten de Reus dit verschijnsel. 

Het beeld, met als titel ‘Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In’, is 12 m lang, 9 m hoog, bestaat uit 2000 m staaldraad, en weegt 3000 kg. Bij de bouw van het beeld zijn door de aannemers ongebruikelijke en innovatieve constructiemethodes ontwikkeld. Ook het transport was uitzonderlijk: na de voltooiing van het beeld in een enorme hal in Nijmegen is het in 5 delen gezaagd en op diepladers naar Apeldoorn vervoerd. Daar zijn de delen opnieuw in elkaar gezet en heeft het beeld zijn definitieve plek gekregen.

Maarten de Reus heeft in opdracht van de gemeente Apeldoorn dit beeld ontwikkeld voor de Vellertheuvel. Het moest een ‘folly’ zijn, een landmark, van verre af zichtbaar. Het beeld moest ook passen in een serie kunstwerken die de komende jaren in de wijken Zuidbroek en Zevenhuizen wordt gerealiseerd rond het thema ‘verdwijnen en verschijnen’. 

De officiële en feestelijke onthulling van dit beeld zal pas in het voorjaar van 2008 plaatsvinden wanneer de Vellertheuvel zelf helemaal is ingericht volgens het ontwerp van de dienst Groen van de Gemeente Apeldoorn.

Reageer op dit artikel