nieuws

Lichtgewicht voor optimale transparantie

Geen categorie

Momenteel wordt in Madrid de laatste hand gelegd aan de bouw van een door L35 Arquitectos ontworpen shopping mall Islazul. Het Nederlandse bedrijf Tentech is bij het project betrokken als adviseur van het 10.000 m2 grote, lichtgewicht ETFE-luchtkussendak. De combinatie van het luchtkussendak en de lightgewicht constructie maakte niet alleen de gewenste vrije vorm van het atriumdak mogelijk, maar zorgt ook dat het daglicht optimaal door kan dringen tot het winkelende publiek.

Lichtgewicht voor optimale transparantie

De gewichtsbeperking van de constructie is mogelijk door een constructieve wisselwerking tussen de staal- en ETFE-folieconstructie. Voorgespannen boogliggers ondersteunen de luchtkussens, die op hun beurt de stalen spanten stabiliseren. Extra gordingen voor zijdelingse stabiliteit zijn daardoor niet nodig. De (voor)spankrachten worden hoofdzakelijk intern in het dak overgedragen. Een zware en dure ondersteuningsconstructie is niet nodig. 

Het weglaten van de gordingen vereist een vooruitstrevend veiligheidsconcept. Immers wanneer één van de luchtkussens om wat voor reden ook bezwijkt, heeft dit gevolgen voor de stabiliteit van de dakconstructie. Gesteld is dat de stalen liggers (sterk) mogen vervormen, maar niet bezwijken of neervallen. Anders dan bij starre constructies laten ETFE-luchtkussens deze vormveranderingen toe. Daarom kan gerekend worden met hogere vervormingen en zijn uiteindelijk lichtere liggers mogelijk. Het concept is veilig omdat geen zware elementen naar beneden kunnen vallen. Na vervorming buigen de liggers elastisch terug in de oorspronkelijke positie. 

www.tentech.nl

Reageer op dit artikel