nieuws

Kabinet en corporaties botsen over belasting

Geen categorie

Het kabinet en de woningbouwcorporaties hebben een conflict over de winstbelasting. Daardoor lopen de plannen van minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie om achterstandswijken op te knappen, gevaar. Zes corporaties zijn uit koepelorganisatie Aedes gestapt, omdat ze vinden dat die niet verder had moeten onderhandelen met Vogelaar toen ze met de winstbelasting werden opgezadeld.

Minister Bos (Financiën) wil dat de sociale verhuurders voortaan over al hun activiteiten winstbelasting betalen. Maar de woningcorporaties liggen dwars en dreigen met de rechter. Bos kan daardoor 500 miljoen euro mislopen.

PvdA-minister Vogelaar had in september afspraken gemaakt met Aedes. Toen het kabinet na dit akkoord aankondigde winstbelasting te vragen van de corporaties, kwamen de verhuurders in opstand. Morgen stemmen de leden van Aedes over de afspraken die met Vogelaar zijn gemaakt. Woningcorporaties in het hele land lieten de afgelopen weken al weten dat ze de afspraken die ze hebben over de bouw van nieuwe sociale woningen, brede scholen en het opknappen van wijken niet kunnen nakomen als ze over al hun activiteiten winstbelasting moeten betalen. 

Reageer op dit artikel