nieuws

Meer dan molens, kaas en tulpen

Geen categorie

Tijdens de Tokyo Design Week, die 31 oktober van start gaat, tonen 19 ontwerpers uit Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam werk dat symbool staat voor de kracht van Nederlandse vormgeving. De expositie ‘No Windmills, Cheese or Tulips’ krijgt de vorm van een stilleven, zoals we dat kennen van de ‘oude meesters’ en presenteert hedendaags Nederlands design op klassieke Hollandse wijze.

Meer dan molens, kaas en tulpen

Hoe klein ook, Nederland is wél het vierde designland van de wereld. Wereldwijd staan Nederlandse ontwerpers bekend om hun conceptuele vermogen en de kracht om die concepten te vertalen naar ontwerpen die geschikt zijn voor massaproductie. 

De expositie No Windmills, Cheese or Tulips, een initiatief van Maarten Baptist en Margo Konings, toont 21 ontwerpen die symbool staan voor deze zo kenmerkende ontwerpmentaliteit. De objecten variëren van meubels, zoals de geperforeerde stoel Perf van Khodi Feiz en krukje Lost & Found van Demakersvan, interieuraccessoires zoals de vaasjes Botanical Ceramics van Jo Meesters tot gebruiksvoorwerpen, zoals de waterfles Waater van Tjep. 

De vorm waarin de objecten worden gepresenteerd, is die van een stilleven, een artistieke compositie van voorwerpen. De verschillende vormen, kleuren en texturen zijn zo gerangschikt en belicht dat een moderne pronkkamer ontstaat, als een driedimensionaal schilderij van Nederlandse design. 

De expositie is onderdeel van het actieprogramma NL4Design, opgezet door Brainport Eindhoven, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, de BNO en Premsela, om een eenduidig en herkenbaar internationaal profiel te creëren voor Nederland designland en de export van Nederlandse vormgeving te bevorderen. 

www.nwcot.nl

Reageer op dit artikel