nieuws

Oplevering – Avontuurlijk winkelen

Geen categorie

Sinds deze zomer heeft Nederland ook een Comme des Garçons ‘guerrilla store’, in het voormalige ketelhuis van de Caballero Fabriek in Den Haag. Initiatiefnemer is AAARCHITECTEN, zakelijk partner van Comme des Garçons en zelf sinds 2006 gevestigd in de verbouwde fabriek. Het architectenbureau ontwierp het interieur van de tijdelijke winkel, genaamd GS +3170, samen met HUNK-design en Fachjan Project Plants.

Oplevering – Avontuurlijk winkelen

Het avant-gardistische Japanse modemerk Comme des Garçons weigert zich te conformeren aan de in de mode heersende regels. Oprichtster Rei Kawakubo ontwerpt geenszins perfecte kleding, haar creaties dienen vragen te stellen en te ontregelen. Ook de presentatie wordt op een eigenzinnige wijze benaderd: in plaats van op de voorgrond te treden, opereert het merk in de luwte. De consument moet op zoek naar de winkels. Daartoe hanteert Kawakubo het Guerrilla Store-concept, dat bestaat uit het opzetten van tijdelijke winkels buiten de traditionele winkelcentra op industriële locaties. Inmiddels zijn er in Hong Kong, Berlijn, Barcelona, Helsinki, Singapore en Krakau guerrilla stores opgedoken.

De Nederlandse tijdelijke winkel bevindt zich middenin industrieterrein De Binckhorst. In de hoge ruimte bevinden zich als herinnering aan het verleden nog enkele ketels en installaties. Bij het betreden wordt de bezoeker direct verrast door een ontvangstruimte bestaande uit panelen, voorzien van kleurrijke schilderingen van Gijs Frieling. Hier begint een boardwalk die diagonaal de belangrijkste ruimte binnenloopt. Door bezoekers verhoogd te laten binnenkomen, krijgen zij het gevoel het middelpunt van de aandacht te zijn, daarbij aangestaard door een rij meer dan levensgrote honden (door Ottmar Hörl). Hierdoor werkt de boardwalk niet alleen verbindend en scheidend, maar ook ontregelend. 

Tegelijkertijd wordt de blik omhoog getrokken door drie negen meter hoge bomen, opgesteld aan weerszijden aan het einde van de boardwalk. Door een opening daartussen zijn oude, op hoogte hangende, installaties door middel van led-verlichting zichtbaar gemaakt, wat naast de hoogte ook de lengte van de ruimte benadrukt. De kledingrekken hangen aan katrollen op 13 meter hoogte, wat de mogelijkheid biedt om gedurende een evenement de kleding op te hijsen. Het café-gedeelte rechts van de boardwalk bestaat uit een verzameling tafels en stoelen van verschillende pluimage en een met sloophout beklede bar.

Links van de boardwalk staan huiselijke antieke dressoirs, verschillend van stijl, in nissen tussen de betonnen hoofdconstructie van het ketelhuis. Deze dienen als displays voor kleding en accessoires. Elk dressoir vormt samen met een foto van fotograaf/kunstenaar Ruud van der Peijl een stilleven.

www.aaarchitecten.nl 

Reageer op dit artikel