nieuws

Profielprijs 2006 voor textielontwerper Ulf Moritz

Geen categorie

Eens in de twee jaar reikt de Stichting Profiel een prijs uit aan iemand die zich op bijzondere wijze professioneel heeft beziggehouden met textiel. De afgelopen jaren ontvingen onder anderen Frans Dijkmeijer, Leo Haks en Bertjan Pot deze prijs, dit jaar ging hij naar Ulf Moritz.

Profielprijs 2006 voor textielontwerper Ulf Moritz

De van oorsprong Duitse textielontwerper kwam in de jaren zestig naar Nederland en werkte enkele jaren voor Weverij De Ploeg. Onder zijn naam brengt het Duitse bedrijf SAHCO Hesslein vanaf 1986 jaarlijks een collectie interieur- en meubelstoffen uit en sinds enige jaren ook behang en tapijten. Daarnaast is Moritz vele jaren hoofd geweest van de afdeling ‘Man and Identity’ aan de Design Academy in Eindhoven. 

Moritz’ stoffen onderscheiden zich door de toepassing van geavanceerde technieken en vaak geraffineerde combinaties van materialen. Dat levert enerzijds dessins op met een rustige structuur, anderzijds stoffen met een decoratieve en uitbundige uitstraling. De commissie van de Stichting Profiel, bestaande uit Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving van het Textielmuseum, Wilma Kuil, beeldend kunstenaar en Eugène van Veldhoven, textielontwerper, was unaniem in haar voordracht. 

Naast €3400  ontvangt Moritz een trofee in de vorm van een box gevuld met 730 zegels, een ontwerp van Scholten & Baijings. Daarvan is de bedoeling om één zegel te bewaren en er één elke dag te gebruiken, totdat de volgende laureaat in 2008 wordt bekendgemaakt. 

Volgend jaar april is er in het Textielmuseum in Tilburg een overzichtstentoonstelling van het werk van Ulf Moritz te zien. 

www.textielmuseum.nl

Reageer op dit artikel