nieuws

Caballerofabriek wint twee keer Nieuwe Stad Prijs

Geen categorie

Publieks- en juryprijs voor interieurrenovatie GROUP A

Caballerofabriek wint twee keer Nieuwe Stad Prijs

Het Rotterdamse architectenbureau GROUP A heeft de Nieuwe Stad Prijs Den Haag gewonnen voor haar interieurrenovatie van de Caballerofabriek. Veertig procent, een overtuigende meerderheid van het publiek, stemde voor en ook de jury was overtuigd van de architectonische waarde van dit interieurproject. Het is voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs dat een project allebei de prijzen wint. 

De voormalige tabaksfabriek is in opdracht van de gemeente Den Haag omgebouwd tot een centrum met ateliers en kantoorruimtes voor startende en al gevestigde kleine bedrijven in de creatieve en culturele sector. Deze renovatie vormt een van de eerste ingrepen op weg naar de revitalisering van het Binckhorst-gebied in Den Haag. In het ontwerp van GROUP A staat kruisbestuiving centraal. De architecten behielden de originele fabriekshal uit 1953 en sloopten latere toevoegingen. Het industriële karakter bleef bestaan, terwijl nieuwe bouwdelen een zichtbaar afwijkende vormgeving kregen. Ruggengraat van het gebouw is de nieuw gecreëerde brede gang, die functioneert als centrale ontmoetingsplek. Daar bevinden zich alle collectieve faciliteiten zoals vergaderruimtes, receptie, secretariaat, restaurant en loungeplekken. Van de enorme hoogte van de ruimte maakte GROUP A handig gebruik door vergaderruimtes als houten dozen aan het plafond op te hangen. De uitwerking van deze elementen is bewust ruw gehouden. 

De Nieuwe Stadprijs is voor de elfde keer uitgereikt. Deze prijs is in 1989 ingesteld door de gemeente Den Haag als waardering en bekroning van hoogwaardige stedelijke vernieuwingsprojecten. 

www.groupa.nl

Reageer op dit artikel