nieuws

Bejings Great Wheel

Geen categorie

s werelds grootste reuzenrad door Nederlanders gebouwd

Het ingenieursbureau Iv-Bouw en Industrie ontwerpt het grootste reuzenrad ter wereld: het 208 meter hoge Beijing Great Wheel. Voor de Olympische Spelen van 2008 zal het rad in het Chaoyang Park, vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede, worden gebouwd en de skyline van Peking sieren. 

Iv-Bouw en Industrie is gespecialiseerd in grote bewegende constructies als hijskranen en sluisdeuren. Eerder ontwierp het bureau het 140 meter hoge Millenium Wheel in Londen, ook wel The Londen Eye genoemd. Die in Beijing overtreft het Londense rad echter met gemak:   het Chinese reuzenrad biedt plaats aan 1900 mensen, verdeeld over 48 gesloten capsules. 

Momenteel wordt hard gewerkt aan het ontwerp. Het rad moet in een half uur rond zijn, dus moet het sneller draaien dan zijn Londense broertje. De problemen met instappen die hierdoor ontstaan, worden opgevangen door een bewegend instapsysteem. Ook vangt het reuzenrad in Londen veel wind. Hier zal het rad in Peking nog meer last van hebben en dus moet dit in de constructie worden opgevangen, zodat mensen niet zeeziek worden. Bovendien moet er rekening worden gehouden met aardbevingen. De daadwerkelijke bouw start in januari 2007 en het rad zal begin 2008 worden opgeleverd. Het hele project gaat zon 100 miljoen euro kosten. 

www.iv-groep.nl

Reageer op dit artikel