nieuws

Vrijstaande woning met praktijkruimte in Humbeek van Luc Binst wint winnaar LAIprijs 2006

Geen categorie

Op 23 november 2006 is de zesde Lensvelt de Architect interieurprijs uitgereikt aan de Belgische ontwerper Luc Binst, voor zijn vrijstaande woning met praktijkruimte in Humbeek.
De prijs werd uitgereikt in het Lloyd Hotel te Amsterdam. Aan deze prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden.

Vrijstaande woning met praktijkruimte in Humbeek van Luc Binst wint winnaar LAIprijs 2006

Volgens de jury verdient de vrijstaande woning met praktijkruimte de Lensvelt de Architect interieurprijs, omdat het een project betreft dat op consequente wijze een radicaal en intrigerend verhaal vertelt. De jury is het er unaniem over eens dat Luc Binst er in is geslaagd een woonhuis met grote kwaliteiten te creëren, met een afwerkingniveau dat op een zeldzaam hoog niveau ligt. 

Lensvelt de Architect Interieurprijs 2006

Voor deze zesde uitreiking van de Lensvelt de Architect Interieurprijs zijn 75 projecten ingestuurd, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Nederland. In dat opzicht is het opmerkelijk, dat zich tussen de vijf nominaties drie Belgische projecten bevinden. De jury is onder de indruk van het hoge, gemiddelde niveau van de interieurarchitectuur in de lage landen. Ieder jaar vallen bepaalde projecten op, dit jaar zijn dat volgens de jury vooral de ontwerpen voor winkelinterieurs.

Winnaars voorgaande edities

Winnaar van de vorige editie in 2005 is het ‘Nederlands Forensisch Instituut’ van Claus en Kaan Architecten. Eerdere prijswinnaars zijn: ‘het Rijksmuseum voor Volkenkunde’ in Leiden van Opera Ruimtelijk Ontwerpers (2001), ‘de Lairesse Apotheek’ in Amsterdam van Concrete Architectural Associates (2002), ‘de Ontvangstkamer’ van Jurgen Bey in Tilburg (2003). In 2004 was voor de tweede maal Concrete Architectural Associates de winnaar met de ‘Supperclub Cruise’.

De genomineerden van 2006

De jury kende dit jaar vijf nominaties toe. Naast de uiteindelijke winnaar  ‘Vrijstaande woning met  praktijkruimte in Humbeek’ door Luc Binst  waren de volgende projecten genomineerd: Het ‘Atomium in Brussel’ door Conix Architecten, ‘Lifestyleshop Klooster Donum in Antwerpen’ door Ontwerpatelier Bert Gebruers – Peter Jannes, ‘Rotterdamse vestiging van Shoebaloo’ door Meyer en Van Schooten Architecten en ‘Poppodium De Effenaar in Eindhoven’ door Bob Copray en Anthony Kleinepier.

Jury 2006

De jury onder leiding van Mels Crouwel (architect Benthem Crouwel, Rijksbouwmeester) bestond verder uit Richard Hutten (ontwerper, Richard Hutten Studio), Ellen Sander (interieurarchitect, Sander Architecten), Dietmar Werner (projectontwikkelaar, Volker Wessels),   Bob Witman (adjunct hoofdredacteur de Volkskrant) en Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect en tevens secretaris van de jury.

Doel LAI prijs

De directie van Lensvelt en de redactie van de Architect reiken dit jaar voor de zesde maal de Lensvelt de Architect Interieurprijs uit voor een in Nederland of België gerealiseerd project. De LAIprijs onderstreept het publieke belang van goed ontworpen interieurs. Doel is tevens het versterken van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. De prijs heeft als ambitie de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdracht nader tot elkaar te brengen.

Reageer op dit artikel