nieuws

Project – Group A wint Nationale Staalprijs 2006

Geen categorie

Op 18 oktober mocht Group A de Nationale Staalprijs voor beste ontwerp in ontvangst nemen voor hun ontwerp voor een boostergemaal in Amsterdam Zuid. De jury prees de inspirerende manier waarop staal was verwerkt in het gebouw en de complexiteit van de driedimensionale stalen gevel. Het project werd gekozen uit 140 inzendingen.

Het ontwerp moest een functionele behuizing zijn voor een aantal technische faciliteiten, waaronder drie grote pompinstallaties. De pompfunctie van het gebouw komt tot uitdrukking in de pijpen die vanuit het interieur naar buiten lopen. De vorm van het geheel is gebaseerd op dat van een benzinemotor. De minimale envelop van een motor omsluit een zeer functionele inhoud. Ditzelfde doel is nagestreefd bij de Booster. De glanzende gevel bestaat uit strak gedetailleerde stalen gevelplaten die driedimensionaal vervormd zijn door middel van explosieve vervorming. Doordat de glanzende schil van het gebouw de kleuren van haar omgeving weerspiegelt, verandert het steeds van uitstraling. Hierdoor zal het volgens de ontwerpers voor passanten telkens weer een andere, aantrekkelijke aanblik bieden. 

www.groupa.nl

Reageer op dit artikel