nieuws

Industrieel en toch ambachtelijk

Geen categorie

Crea-Lite twee keer in de prijzen gevallen tijdens Glasstec

Saint-Gobain Glass is tijdens de Glasstec twee keer in de prijzen gevallen met Crea-Lite. Crea-Lite is het thermisch vervormde glas dat door Saint-Gobain Glass is ontwikkeld voor de gevel van het nieuwe Instituut voor Beeld en Geluid. Voor dit instituut van Neutelings Riedijk Architecten heeft kunstenaar Jaap Drupsteen abstracties van televisie- en filmbeelden in reliëf laten uitbeelden. Daarmee sluit de glazen gevel aan op de inhoud en functie van het instituut op het Mediapark in Hilversum. Het glas (totaal 4.190 m2) in deze tweedehuidfaçade is een Europese primeur. Het is gelukt op artistiek niveau industriële productie en ambachtelijke kwaliteit samen te brengen in een betaalbaar product: SGG Crea-Lite. Het glas toont niet alleen reliëf, het heeft ook de kleurintensiteit van glas-in-lood. Op 25 oktober kreeg Saint Gobain hiervoor een eervolle vermelding bij de Innovationspreis Architektur und Glas. Deze innovatieprijs voor glas maakt deel uit van een serie prijzen van de twee Duitse architectuur vaktijdschriften AIT und XIA intelligente architektur. 

Bij de prijsuitreiking van de Glas Award 2006 op 26 oktober werd Saint-Gobain onderscheiden met de innovatie-award. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de Glas Branche Organisatie, de overkoepelende organisatie van werkgevers in de vlakglasbranche en Eisma Businessmedia. De Glas Award richt zich op de toepassing van vlakglas in het interieur en/of exterieur. Aspecten als ontwikkeling, organisatie, product, project en het innovatief karakter zijn daarbij invalshoeken. Over het Instituut voor Beeld en Geluid zegt de jury: “De manier waarop Saint-Gobain erin is geslaagd de ontwerpen van Jaap Drupsteen te vatten in vlakglas en het Instituut voor Beeld en Geluid daarmee een bijzonder gezicht te geven, is ongekend. De industriële vertaalslag van glaskunst – in reliëf, beeld en kleur – naar een beheers- en stuurbaar procédé, is meer dan innovatief; mede door de inzet van TNO. Het opent de deuren naar nieuwe toepassingen van vlakglas, op klein- maar ook op grootschalig niveau.

Absoluut Glastechniek en Pilkington Benelux wonnen met de Sound Barrier en Cockpit van ONL de glas Award 2006. “Het project is een expliciet voorbeeld van de mogelijkheden van vlakglas, op een prominente locatie langs de A2 bij Leidsche Rijn. Niet zozeer de toegepaste glastypen

zelf, maar de wijze waarop het glas is verwerkt in de (gevel)constructie, evenals de inpassing van het gehele object in de omgeving, maakt het tot een baken dat zijn tijd vooruit is. Vorm en functie komen samen in deze spraakmakende combinatie van autoshowroom én geluidsscherm. Het feit dat het project een voorbeeld is van BLOB-architectuur, met voor Absoluut Glas en Pilkington alle glastechnische en logistieke uitdagingen vandien, geeft hier alleen maar extra waarde aan.”, aldus de jury.

http://www.neutelings-riedijk.com/index.php?id=10,37,0,0,1,0

Een fotosequentie van de bouw van het Instituut voor Beeld en Geluid van Neutelings-Riedijk vindt u op onderstaande link.

http://www.beeldengeluid.nl/template_subnav.jsp?navname=webcam&category=werk_in_uitvoering

Reageer op dit artikel