nieuws

Richard Rogers Partnership wint Britse Architectuurprijs

Geen categorie

Het ontwerp van Richard Rogers Partnership voor het Barajas Airport in Madrid is de winnaar van de elfde RIBA Stirling Prize in samenwerking met The Architect’s Journal. De belangrijkste architectuurprijs van Groot Brittannie werd afgelopen zaterdag tijdens een feestelijk gala in Londen uitgereikt.

De jury was onder de indruk van het uitkragende dak, het gebruik van bamboe als contrast bij het stalen dak, de betonnen constructie die de binnenkomende vliegtuigen scheidt van de vertrekkende, de daklichten die de bovenste verdiepingen voorzien van daglicht. Ook het kleurgebruik in het ontwerp dat is aangewend om de juiste route in het gebouw te vinden wist de jury te bekoren. Het is voor de eerste maal dat Richard Rogers Partnership de prijs, bestaande uit een bedrag van 20.000 pond, won.

Het Barajas Airport werd verkozen boven de National Assembly voor Ierland, ook door Richard Rogers en het Brick House in Londen door Caruso St. John Architects, het Evelina Kinderziekenhuis in Londen door Hopkins Architects, de Idea Store in Whitechapel, Londen door Adjaye/Associates en het ontwerp van Zaha Hadid Architect’s en Maye voor het Phaeno Science Center in Wolfsburg, Duitsland. 

Tijdens de gala-avond werden onderstaande projecten eveneens onderscheiden met een RIBA Special Award: Holly Barn door Knox Bhavan, Wrap House door Alison Brooks Architects, De Royal Botanic Gardens, de oostvleugel van de National Gallery en de Central Portico door Dixon Jones met Purcell Miller Tritton. Heelis, het hoofdkantoor van de National Trust in Swindon door Feilden Clegg Bradley Architects won de RIBA Sustainability Award. De Idea Store door Adjaye Associates won de RIBA Inclusive Design Award samen met het Centre for Accessible Envorinments en Nicholls en Clarke.

www.riba.org

Reageer op dit artikel