nieuws

Oplevering – Aan drie zijden omgeven door water

Geen categorie

In Berkel en Rodenrijs zijn 76 woningen van Faro Architecten uit Lisserbroek opgeleverd. Het project is blijkbaar een groot succes: op het tegenoverliggende terrein ontwerpen de architecten op dit moment een soortgelijk project met 14 woningen.

Oplevering – Aan drie zijden omgeven door water

De opgeleverde woningen staan op een landtong die aan drie zijden is omgeven door water. Deze ligging   is uitgebuit door alle woningen aan de buitenzijde te leggen, zo dicht mogelijk bij het water. Bewoners kunnen buitenom, langs een oever van basalt, de voordeur van hun woningen bereiken. De woningen zelf zijn smal en diep. Ze zijn traditioneel gematerialiseerd in baksteen en keramische dakpannen. Gezamenlijk vormen de huizen een bijna gesloten bouwblok. Vijf meter hoge erf-afscheidingen zijn op een zodanige wijze geplaatst dat de eenheid wordt benadrukt.

Door de opzet van de woningen ontstaat een groot binnenterrein met een eigen karakter. Hierin wordt gespeeld en geparkeerd. Ook hebben de woningen hier een eigen tuin. Het binnenterrein is alleen toegankelijk door een poort en via een pad. Hoewel openbaar, heeft de ruimte een sterk besloten karakter. De privé-tuinen worden duidelijk afgeschermd van het openbare deel door geronde bergingen   en schuttingen van rood hout. Witte poorten in de schuttingen voorzien elke   woning van een eigen parkeerplaats in de tuin. Het binnenplein krijgt dankzij de vorm en kleur van de parkeeroplossingen een bijzondere uitstraling. 

www.faro-architecten.nl

Reageer op dit artikel