nieuws

Nieuwe editie van Proeftuin

Geen categorie

Voor Proeftuin, een tweejaarlijkse tentoonstelling in de tuin van het CBK te Dordrecht, is Hella Jongerius gevraagd jonge ontwerpers uit te nodigen een tijdelijk werk te maken.

Nieuwe editie van Proeftuin

Jongerius nodigde vormgevers uit waaraan zij lesgaf op de Design Academy in Eindhoven en die inmiddels bureaus zijn begonnen: DEMAKERSVAN, Meesters en van der Park en officeoriginair. 

Hoewel de grens tussen kunst en design lastig te definiëren is, heeft Jongerius hen gevraagd geen kunst maar een functioneel product of object te maken. Net als de kunstenaars uit voorgaande edities, gebruikten de ontwerpers de tuin als inspiratiebron. Hun producten kunnen echter ook los daarvan functioneren. 

DEMAKERSVAN, bestaande uit Jeroen en Joep Verhoeven en Judith de Graauw, gebruikten de vrijheid, die de tuin als ‘huiskamer buiten’ biedt, als inspiratie voor een nieuwe serie buitenlampen. 

Jo Meesters en Marije van der Park maakten Green Oasis, een prieel in de vorm van een levensgrote graafmachine, begroeid met klimplanten. De vorm van de graafmachine belichaamt de techniek, terwijl de groeiende klimplanten symbool staan voor de kracht van de natuur. 

Uli Budde en Ivan Kasner van officeoriginair ontwierpen een serie hangende schalen voor in de boom. Door de stoffen schalen plaatselijk te bedampen met metaal, versmelten de twee materialen en vormen zo een nieuw, constructief en visueel geheel. Ook tonen ze een gestoffeerd buitenmeubel, bestaande uit een combinatie van diverse textielsoorten.

Het werk is te zien vanaf 9 september tot en met 21 oktober.

www.cbkdordrecht.nl

Reageer op dit artikel