nieuws

Interieur van Gispen als inspiratiebron

Geen categorie

Leven en werk van Neerlands bekendste ontwerper W.H. Gispen staan centraal tijdens een speciaal ingerichte jublieumtentoonstelling.

Interieur van Gispen als inspiratiebron

‘Uit het interieur van W.H. Gispen’ is vanaf 5 september te zien in het Gispen Museum in Culemborg. Het feestjaar ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van kantoorinrichter Gispen wordt hiermee afgesloten. In woord, beeld en interieurvoorwerpen is te zien waaraan de oprichter van het bedrijf zijn inspiratie ontleende en hoe hij, behalve de beroemde meubelen, ook zijn eigen leven vorm gaf.

Gispen wordt beschouwd als ‘een moderne eclecticus’. Hij wist bijvoorbeeld stalen buismeubelen, Marokkaanse tapijten, Japanse kleurprenten, oosterse kunstvoorwerpen en moderne kunst op verrassende wijze te combineren tot een harmonieus geheel. Veel van deze objecten zijn in het Gispen Museum te zien, samen met foto’s van de settings waarin ze destijds stonden.

Behalve van over de hele wereld verzamelde objecten leverde Gispen persoonlijk een nadrukkelijke bijdrage aan zijn interieur door middel van zelf ontworpen meubelen en eigenhandig vervaardigde schilderijen en etsen. Ten slotte komt ook de aanwezigheid van familie en vrienden tot uiting in de vorm van onder meer werk van dochter Antoinette en Gispens vriend Harm Kamerlingh Onnes.

www.gispen.com

Reageer op dit artikel