nieuws

Eames Lounge Chair ziet Abraham

Geen categorie

Vitra viert deze maand de vijftigste verjaardag van de Eames Lounge Chair. Deze klassieker uit het moderne Amerikaanse meubeldesign behoort tot de meest markante ontwerpen van de twintigste eeuw en wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn bijzondere vormgeving en zitcomfort.

Eames Lounge Chair ziet Abraham

Charles en Ray Eames vroegen zich destijds af: “Waarom maken we geen moderne versie van de ouderwetse Engelse clubfauteuil?” Daarmee begon een ontwerpproces dat vele jaren zou duren. Het ontwerp moest tegemoet komen aan de behoefte aan een groot en luxueus zitmeubel met een groot zitcomfort. Ook moest het worden gemaakt van de allerhoogste kwaliteit materialen en uitvoering. Het eindresultaat was een stoel die niet alleen lichter, eleganter en moderner was dan de traditionele clubfauteuil, maar ook comfortabeler.

De stoel heeft een vijfster-voet van aluminium, waarop de draaibare kuip is gemonteerd. De kuip wordt gevormd door drie verschillend gevormde multiplex schalen voor de zitting en de tweedelige rugleuning. Daarin zijn drie lederen kussens vastgeklikt. Twee hoekijzers, onzichtbaar onder de armleuningen, vormen de verbinding tussen zitting en rug en twee aluminium beugels verbinden de beide elementen van de rugleuning. Glijders, een paar schroeven, haken, ogen, afstandshouders en zogeheten shockmounts (buffers van hard rubber) geven de constructie flexibiliteit en een grote mate aan zitcomfort.

Net als vijftig jaar geleden, bij de allereerste exemplaren, zijn ook nu nog 47 productie-handelingen nodig om het meubel te maken. Veel van dat proces bestaat uit ambachtelijk handwerk.

www.vitra.nl

Reageer op dit artikel