nieuws

De zon in huis

Geen categorie

Om de akoestiek en de sfeer in een trappenhuis in een nieuwbouwhuis aan de Oude Delft in Delft te verbeteren, ontwikkelde de Haagse ontwerpster Nora van Klingeren een aantal wandkleden.

De zon in huis

De basis van het ontwerp is het lijnenspel in het trappenhuis en de maat en de plaats van de kozijnen. Van Klingeren liet zich voor de kleuren inspireren door de ligging van de wanden en de verder in het huis toegepaste tinten. Daarom is rood als overheersende kleur gekozen voor de wand op het zuiden en blauw voor de wand op het noorden.

Het thema van het wandkleed op het zuiden is zonsopkomst en zonsondergang, met rode wolken over een rode mist aan de horizon. De blauwe strepen aan de rode zijde verwijzen naar de lucht en het blauwe kleed aan de andere wand.

Het wandkleed op het noorden reflecteert het uitzicht vanaf de tweede verdieping in het huis: het zicht op Delft met torenspitsen en huizen en uiteindelijk de straat met twee mensen en een hond. De rode strepen aan de blauwe zijde staan voor de gebrandschilderde ramen van de kerk en vormen tevens een verbinding met de rode kant.

Elke wand telt vijf kleden van 6,75 meter hoog en bijna twee mater breed. De kleden zijn vervaardigd van grote hoeveelheden merinowol, gecombineerd met andere soorten wol en stoffen als met de hand beschilderde en gezeefdrukte zijde, paardehaar met koper, zijdevezel en vlas. Deze materialen zijn samen vervilt op een zijden drager. Deze doeken zijn gespannen op houten frames, waarin steenwol als akoestisch materiaal is opgenomen. 

www.noravanklingeren.nl

Reageer op dit artikel