nieuws

De ronde van het Groene Hart: een manifestatie voor topsport, cultuur en ruimtelijke ordening

Geen categorie

Het afgelopen weekeinde is op het congres van de UCI (Union Cycliste Internationale) besloten dat een nieuwe, grote Nederlandse wedstrijd wordt opgenomen op de internationale kalender voor Elite renners met contract. Het gaat om de Ronde van het Groene Hart, die voor het eerst zal worden georganiseerd op zondag 25 maart 2007.

Het idee voor deze wedstrijd komt van de curator van het evenement, ARCAM-directeur Maarten Kloos. Bij het in ontvangst nemen van de Rotterdam-Maaskantprijs 2000 besteedde hij uitgebreid aandacht aan de potenties van het Groene Hart op het gebied van wonen, recreatie, cultuur, sport, waterberging en nieuwe vormen van landbouw. Daarbij stelde hij ook vast dat het gebied de gemiddelde Nederlander weinig zegt en dat daarin verandering zou moeten worden gebracht. Zo is de Ronde van het Groene Hart mede bedoeld om op een bijzondere wijze inzicht te geven in het unieke gebied en het een duidelijker imago te geven als prachtige tuin van een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland, de Holland Randstad. Dit gebeurt door de Ronde integraal uit te zenden op de televisie en aan het topsportevenement culturele manifestaties te koppelen. Hieronder zijn tentoonstellingen op het gebied van de geschiedenis, de ruimtelijke ordening en de cultuur van het gebied en een symposium over de toekomst van het Groene Hart.

De 200 kilometer lange route zal dwars door het Groene Hart voeren en de steden Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Zoetermeer, Utrecht en Gouda aandoen. De finishlijn zal liggen op de Pompmolenlaan in Woerden. De organisatie is met een aantal televisiestations in onderhandeling over een live televisie-uitzending van de wedstrijd en de evenementen die daar omheen worden georganiseerd. De culturele manifestaties zullen onder andere plaatsvinden in de architectuurcentra in de genoemde steden. Het symposium over de toekomst van het Groene Hart wordt gehouden in ofwel de start- ofwel de finishplaats.

De Ronde van het Groene Hart krijgt het karakter van een ééndaagse stad-tot-stad wedstrijd en staat op de UCI-kalender ingedeeld als een 1.1-wedstrijd. Dat betekent dat de grote ProTour-ploegen zoals Rabobank, CSC, T-Mobile, Gerolsteiner, Milram, Discovery Channel, QuickStep-Innergetic, Davitamon-Lotto en Unibet.com eraan kunnen deelnemen. Daarnaast worden Professional Continental Teams als het Nederlandse Skil-Shimano en Nederlandse Continental Teams aan de start verwacht.

De organisatie is in handen van de Stichting Ronde van het Groene Hart, waarvan Paul Nouwen voorzitter is en Herman Brinkhoff koersdirecteur.

www.rondevanhetgroenehart.nl

Reageer op dit artikel