nieuws

Oplevering – Kantoor in oude jeneverstokerij

Geen categorie

Toen de laatste alcoholdampen waren opgetrokken, was het tijd een nieuwe bestemming te zoeken voor de jeneverbrouwerij in Rotterdam Schiemond. Villa Hoboken, zoals het gebouw door Rotterdammers wordt genoemd, dateert uit 1910 en huisvestte oorspronkelijk de brouwerij van de firma Hoboken.

Oplevering – Kantoor in oude jeneverstokerij

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en een uitgebreide kelder en heeft een representatieve, geornamenteerde voorgevel aan het water. De constructie wordt gevormd door een raster van stalen kolommen en dragende gevels. 

Het Rotterdamse architectenbureau biq stadsontwerp werd door de eigenaar van het pand, stichting Woonbron, gevraagd een nieuw interieur te ontwerpen. In 1986 zijn de eerste en tweede verdieping tot wooneenheden getransformeerd en is de begane grond geschikt gemaakt voor een buurtcentrum.  

Vorig jaar verbouwde biq stadsontwerp de eerste verdieping tot een kantoor, waarin het bureau zelf zijn intrek heeft genomen. Aan weerszijden van de trap zijn twee eenheden gemaakt en de werkruimten liggen per eenheid rondom een grote hal. Hierbij is het kolommenraster gevolgd. 

Daarnaast zijn kleine ingrepen aan de gevel uitgevoerd: twee balkons die in 1986 zijn toegevoegd, zijn verwijderd en de entreepui is in de vroegere indeling teruggebracht. Deze ingrepen refereren aan het oorspronkelijke uiterlijk van de jeneverstokerij. 

Reageer op dit artikel