nieuws

Hongaars bezoekerscentrum van Nederlandse makelij

Geen categorie

RS Roeleveld-Sikkes Architects heeft de eerste prijs gewonnen voor het ontwerp van een nieuw te bouwen bezoekerscentrum voor de Pannonhalma Abdij in Hongarije.

Al in de tiende eeuw vestigde het Benedictijner klooster zich in Pannonhalma, een klein dorpje 125 km ten westen van Budapest. De burcht met het klooster domineert door zijn markante ligging op de 282 meter hoge Kosaros-heuvel de hele omgeving. De nieuwbouw komt op een lager gelegen plateau op de heuvel. In 1996 vierde het klooster haar 1000 jarig bestaan en in hetzelfde jaar werd het toegevoegd aan de Unesco Wereld Erfgoed Lijst.

Het nieuwe bezoekerscentrum van 800 vierkante meter, krijgt een á la carte restaurant, een self-service, een café en expositie- en conferentieruimtes. In het ontwerp is parkeerruimte voor honderd auto’s, tien bussen en fietsen opgenomen. 

Het ontwerp strekt zich als een lange lijn uit in het groene landschap, het maakt een gebaar naar het reeds bestaande ontvangstgebouw en vormt zo de inleiding op een bezoek aan de abdij. De bezoekers worden op twee verdiepingen ontvangen. De onderste verdieping verschuilt zich in de natuurlijke helling van de heuvel en alleen de bovenste verdieping verschijnt in het landschap. De parkeergarage wordt ondergronds gerealiseerd, waardoor de heuvel wordt hersteld en er vrije uitzichten ontstaan.

Een lange hoge muur in het landschap vormt de lijn van het gebouw waarlangs over de twee verdiepingen de verschillende functies zijn geschakeld. Op het onderste niveau ligt het café en het aangrenzende terras in directe verbinding met de parkeergarage met daarop volgend een multifunctionele ruimte, serviceruimtes en een keuken. Een lange hellingbaan verbindt beide verdiepingen met elkaar. Op de bovenverdieping komen de restaurants en terrassen, met uitzicht op het landschap.

Volgens de planning wordt in 2007 gestart met de bouw. 

Reageer op dit artikel