nieuws

Ontwerpen met vilt

Geen categorie

Ruim tien jaar geleden raakte Claudy Jongstra in de ban van vilt, toen zij op een tentoonstelling in het Textielmuseum een grote vilten nomadentent met ingelegde patronen zag.

Ontwerpen met vilt

Inmiddels heeft ze een eigen ontwerpstudio, haar eigen kudde Drentse heideschapen en krijgt ze talrijke opdrachten aan architecten, filmmakers, mode- en interieurontwerpers in binnen- en buitenland. Reden genoeg dus voor een overzichtstentoonstelling van haar werk in het Nederlands Textielmuseum. 

Jongstra combineert wolplukken van diverse haarsoorten (schapen, kamelen, geiten, yaks) met andere materialen als zijde en organza en zorgt ervoor dat het van oorsprong stugge en dichte materiaal luchtig of transparant wordt. Haar viltprocédé is in de loop van de jaren, door het gebruik van een speciaal geconstrueerde ‘viltrobot’, steeds verder vervolmaakt. Het herkenbare, handmatige uiterlijk is gebleven, maar kan nu op grote schaal worden geproduceerd.

Voor het Amsterdamse Lloyd Hotel ontwierp ze vilten luiken met een Japanse voorstelling. In de Kunsthal van Rem Koolhaas in Rotterdam is een muur van het restaurant bekleed met een dicht grid van witte wollen ‘lonten’ op een antraciet-bruinkleurige vilten ondergrond. 

Het werk van Claudy Jongstra is vanaf 3 juni tot en met 3 september te zien in Tilburg. 

www.tilburg.nl/textielmuseum

Reageer op dit artikel