nieuws

Wet- en regelgeving – Rijksgebouwendienst maakt PPS-aanbesteding aantrekkelijker

Geen categorie

De Rijksgebouwendienst biedt vanaf heden een ontwerpvergoeding aan marktpartijen die deelnemen aan PPS aanbestedingen voor Rijkshuisvesting. Hiermee hoopt zij het deelnemen aan deze aanbestedingen aantrekkelijker te maken.

Bij traditionele huisvestingsprojecten worden pas hoge ontwerpkosten gemaakt nadat een opdracht is verstrekt. Bij PPS-projecten worden al voor de gunning investeringen gevraagd van meerdere marktpartijen ten behoeve van een ontwerp. Door het bieden van een vergoeding neemt de rijksoverheid een belangrijke drempel weg voor het inschrijven op dergelijke aanbestedingen. De partijen die tijdens de aanbesteding worden uitgeschakeld hebben recht op deze ontwerpvergoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van de bouwkosten van het project en ligt tussen de 50.000 en 150.000 euro. Hier moet een concreet product tegenover staan. De exacte voorwaarden zijn opgenomen in de aanbestedingsleidraad voor het betreffende project. De vergoeding wordt als eerste toegepast bij de bouw van het belastingkantoor in Doetinchem, het detentiecentrum in Rotterdam en een gebiedsontwikkeling in Groningen.

Reageer op dit artikel