nieuws

Verdieping in ontwerpopgave

Geen categorie

Frits van Dongen is onderscheiden met de BNA Kubus 2006. Het thema voor dit jaar is ‘Bijeenkomstgebouwen: architectuur en cultuur’.

Verdieping in ontwerpopgave

Van Dongen heeft volgens de jury een ongekend brede ervaring en expertise binnen dit thema. Hij is de architect van zowel een poppodium en een bioscoopcomplex als van een schouwburg en een concertzaal (respectievelijk Heineken Music Hall en Pathe Arena in Amsterdam, de Harmonie in Leeuwarden en de Philharmonie in Haarlem).

“Frits van Dongen is erin geslaagd in alle gevallen tot unieke oplossingen te komen, elk met een eigen sfeer en uitstraling die recht doet aan het eigen karakter van de opgave en de locatie. Hij weet stilistische sjablonen te vermijden. Dat getuigt van het vermogen om diep in de ontwerpopgave af te dalen, de essentie te vatten en van daaruit het gebouw vorm te geven. Hij verschaft artiesten en productiemedewerkers een prima logistieke en functionele structuur.”

De Kubus is het onderscheidingsteken van de BNA dat aan een persoon of instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. Veertig jaar geleden werd hij voor de eerste maal uitgereikt. Voorgangers van Van Dongen zijn onder meer Hertzberger, Quist, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Van Eyck.

De uitreiking is op 17 november 2006.

Reageer op dit artikel