nieuws

Polynormconcept

Geen categorie

De faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven organiseert op 16 mei een symposium over het Polynormconcept. Hiermee wil de faculteit dit unieke bouwsysteem opnieuw onder de aandacht brengen. Op dit moment worden 212 Polynormwoningen in de Eindhovense wijk Lievendaal gesloopt. De sloop betekent het afscheid van een tijdperk waarin de noodzaak om snel te bouwen met beperkte middelen inspireerde tot bijzondere bouwwijzen.

Polynormconcept

Studieobject 
De TU/e wil een exemplaar als studieobject behouden. Samen met de sloper hebben studenten eerst de betonnen gevelelementen verwijderd, en daarna het stalen skelet in delen afgevoerd. Deze systeemdelen worden op de campus opnieuw in elkaar gezet en (gedeeltelijk) bekleed met de betonnen gevelelementen. Tijdens het symposium is de herbouwde woning te bezichtigen. Daarbij zal ook een DVD en een boek worden gepresenteerd.

Polynormysteem 
Het bouwsysteem is een ontwerp van ir. A. Horowitz, de uitvinder van de Philishave. In een tijd van woningnood, vlak na de Tweede Wereldoorlog, bood het een revolutionair alternatief voor conventionele bouwwijzen. Het is het eerste zuivere montagesysteem waarbij het huis, met uitzondering van de fundering, ‘volkomen droog’ in elkaar wordt gezet. Alle onderdelen worden bevestigd met bouten, schroeven, klemmen en dergelijke. De eerste woningen werden in het najaar van 1951 betrokken.

Reageer op dit artikel