nieuws

Oplevering naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld

Geen categorie

De oplevering van de hogesnelheidslijn Amsterdam-Parijs wordt later dan 1 april 2007 verwacht. Volgens minister Carla Peijs van Verkeer is de vertraging te wijten aan een aantal factoren.

Oplevering naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld

Zo moeten veiligheids- en besturingsvoorzieningen worden aangebracht die aan de Europese normen voldoen en moeten deze bovendien worden gekoppeld met het bestaande spoor.


Problemen

Exploitant High Speed Alliance (HSA) is volgens de minister geheel verantwoordelijk. Daarom zal ook de geplande opleverdatum van 1 april 2007 blijven gelden. Het kost de staat ongeveer 22 miljoen euro als de oplevering een maand wordt vertraagd. Deze kosten worden verhaald op de exploitant. Als de noodzakelijke voorzieningen zijn aangebracht dient er ook nog te worden getest, wat weer tot vertragingen zou kunnen leiden, aldus Peijs. Andere risicofactoren zijn de inmiddels ruim 6 miljoen euro die zijn uitgegeven voor het voltooien van de tunnel onder het Groene Hart. Daarbij was achterstand ontstaan. Volgens Peijs wordt deze nu ingelopen door de bouwers van Infraspeed.
Ondertussen heeft zich een nieuw probleem aangediend. Aan de constructie van de dieptewanden van de tunnel in Rotterdam, Noordrand is vorstschade ontstaan, wat de levensduur kan aantasten. Onderzoek hiernaar zorgt ook voor vertraging.

Oorspronkelijk zou de nieuwe miljardenlijn op 1 januari in gebruik worden genomen. Eind vorig jaar waarschuwde de minister al dat het heel goed 2008 zou kunnen worden voordat de eerste snelle treinen het traject met passagiers gaan afleggen. 

Reageer op dit artikel