nieuws

Democratisch gekozen

Geen categorie

Bij de aanbesteding van de geluidsschermen langs de A1 bij Stroe is een bijzondere procedure gevolgd.

De definitieve keuze is overgelaten aan de meerderjarige bewoners van de 36 woningen die achter het geluidsscherm liggen. Carla Peijs heeft 22 mei de geluidsschermen bij Stroe en het nieuwe Transferium geopend. Door de innovatieve, transparante wijze van aanbesteden, waarbij de eindgebruikers de definitieve stem hebben, vindt Peijs het belangrijk hierbij aanwezig te zijn.

Na het verschijnen van een akoestisch rapport in het najaar van 2004 is besloten tot de aanleg van een geluidsscherm met een lengte van 700 meter. Rijkswaterstaat heeft een programma van eisen gemaakt en vier partijen uitgenodigd een bieding te doen. Drie partijen hebben hierop gereageerd. Een toetsingscommissie van de gemeente, de welstandscommissie en Rijkswaterstaat hebben vastgesteld welke schermen binnen de geformuleerde uitgangspunten passen. Vervolgens mochten de bewoners kiezen welk scherm het meest naar hun zin was. Van tevoren was ook bekend gemaakt dat de voorkeur van de bewoners uitging naar de ontwerpen die meer decibellen tegenhouden en ook het lawaai van het spoor absorberen. Ook het uiterlijk speelde voor hen een belangrijke rol. Rijkswaterstaat heeft hier gekozen voor een turnkey opdracht. Dit betekent dat de opdrachtnemer Noise Protection uit ’s Hertogenbosch de schermen heeft ontworpen, gebouwd en geleverd. Rijkswaterstaat controleert de kwaliteit achteraf.

Reageer op dit artikel