nieuws

Pritzkerprijs 2006 naar Paulo Mendes da Rocha

Geen categorie

De Braziliaanse architect Paulo Mendes da Rocha is de Pritzker Architectuur Prijs van 2006 toegekend. Aan deze prijs, die wel de Nobelprijs voor architecten wordt genoemd, is een bedrag van 100.000 dollar verbonden. Architecten als Rem Koolhaas (2000), Herzorg en De Meuron (2001) en Zaha Hadid (2004) gingen Mendes da Rocha voor.

Pritzkerprijs 2006 naar Paulo Mendes da Rocha

De jury, bestaande uit onder meer Carlos Jimenez (Rice University, School of Architecture) en Frank O. Gehry, roemt de in 1928 geboren architect om zijn gebruik van materialen en om zijn grote inzicht in ruimtelijkheid. “Hij gaat geen innovaties of risico’s uit de weg. Met zijn praktisch inzicht is hij in staat krachtige constructies te maken, ondanks de technische beperkingen van zijn cultuur.”

Betonnen sculpturen
Kenmerkend in het werk van de winnaar is het gebruik van ruwe betonnen constructies. Tot zijn bekendste ontwerpen behoren de Paulistano Atletiekclub uit 1958 in Sao Paulo en het Nationale Beeldenmuseum uit 1988, eveneens in Sao Paulo. 

De Paulistano Atletiekclub is gebouwd voor 2000 toeschouwers. Het betonnen dak dat is opgehangen aan stalen kabels, overkapt het stadion. De arena is geplaatst op een lang rechthoekig platform dat tegelijkertijd dient als wandelboulevard.
De driehoekige locatie waarop het Nationale Beeldenmuseum is gebouwd, vormt een verbindende schakel tussen het centrum van Sao Paulo en de omliggende woonwijken. Het betonnen gebouw is vormgegeven als een landschap. Grote geplaveide vlakken vormen een overdekt buitenplein met waterpartijen, beeldengroepen en wandelplaatsen waarboven een grote betonnen massa zweeft. De tentoonstellingsruimten zijn onder dit plein weggewerkt.

Reageer op dit artikel