nieuws

Nathalie de Vries en Jacob van Rijs benoemd tot ‘Honorary Fellows’ van het AIA

Business

Nathalie de Vries en Jacob van Rijs benoemd tot ‘Honorary Fellows’ van het AIA
Nathalie de Vries en Jacob van Rijs. Beeld: Otto Snoek

Het American Institute of Architects (AIA) heeft MVRDV-oprichters Nathalie de Vries en Jacob van Rijs benoemd tot ‘Honorary Fellows’. De toekenning is verstrekt vanwege hun volgens de jury ‘uitmuntende werk en bijdragen op een internationaal hoogstaand niveau aan architectuur en de samenleving’.

Het American Institute of Architects is opgericht in 1857 en heeft als doel het creëren van waardevolle, gezonde, veilige en duurzame gebouwen, wijken en gemeenschappen. Dit jaar treden 115 Amerikaanse architecten toe tot het College of Fellows.

Daarnaast zijn negen internationale architecten geselecteerd voor het prestigieuze Honorary Fellowship, onder wie Nathalie de Vries en Jacob van Rijs. Eerdere Nederlandse architecten die tot Honorary Fellows werden benoemd, zijn onder anderen Aldo van Eyck, Rem Koolhaas, Herman Hertzberger, Willem Marinus Dudok en Jo Coenen. In 2009 viel deze eer ten beurt aan MVRDV’s Winy Maas, de derde oprichter van MVRDV, met wie De Vries en Van Rijs het huidige bestuur vormen.

Winy Maas. Foto Martin Dijkstra

Winy Maas. Foto Martin Dijkstra

De benoeming wordt 7 juni 2019 bekrachtigd tijdens een feestelijke ceremonie die onderdeel vormt van de AIA Conference on Architecture 2019 in Las Vegas, de Verenigde Staten.

AIA-jury

De AIA-jury bestond dit jaar uit: Lester Korzilius (voorzitter) FAIA (EllisWilliams Architects); Mary P. Cox, FAIA (Virginia Commonwealth University); Peter Bardwell, FAIA (Bardwell + Associates, LLC); Mary A. Burke, FAIA (Burke Design & Architecture PLLC); Philip Castillo, FAIA (Jahn); Robert Forest, FAIA (Adrian Smith + Gordon Gill Architecture); Mary Johnston, FAIA (Johnston Architects, LLC); Paul Mankins, FAIA (Substancearchitecture); Nancy Rogo Trainer, FAIA (Drexel University).

Honorary Fellows

De andere Honorary Fellows in 2019 zijn: Emre Arolat, Hon. FAIA (Istanbul, Turkije), Sandra Barclay, Hon. FAIA (Lima, Peru), Alberto Campo Baeza, Hon. FAIA (Madrid, Spanje), Jane Duncan, Hon. FAIA (Little Chalfont, Verenigd Koninkrijk), Amanda Levete, Hon. FAIA, (London, Verenigd Koninkrijk), Esa Mohamed, Hon. FAIA (Kuala Lumpur, Maleisië), Pei Ing Tan, Hon. FAIA (Kuala Lumpur, Maleisië).

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel