nieuws

Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders

Business

Voor de 13e keer presenteert de Volkskrant de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders in 2018. Vanzelfsprekend veel topbestuurders van organisaties zoals de Nederlandsche Bank, Shell en werkgeversorganisatie VNO-NCS. Tussen deze bestuurlijke zwaargewichten vinden we vier namen terug die voor onze doelgroep wellicht interessant zijn.

Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders

Op nummer 31 staat Hans Mommaas (63), directeur Planbureau van de Leefomgeving. Hij is een belangrijke speler in het klimaatdebat en waarschuwde dit jaar dat dit debat in een kritische fase is gekomen en dat draagvlak voor klimaatbeleid heilig is. Mommaas komt van plek 95.

Plek 56 wordt ingenomen door Yoeri Albrecht (51), directeur De Balie in Amsterdam. Oud-journalist van Vrij Nederland, sinds acht jaar directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Roert zich in die rol volop in actuele maatschappelijke debatten. Wond zich onlangs op Twitter nog op over het dedain over de Gele Hesjes. ‘Het is altijd makkelijk neerkijken op mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.’ Constateerde twee jaar geleden in de Volkskrant al ‘een gebrek aan moreel leiderschap’ bij de Nederlandse elite. Zit sinds ook in de visitatiecommissie van de NPO, die de publieke omroep gaat beoordelen. Albrecht komt van plek 91.

Museum Voorlinden Wassenaar door Kraaijvanger Architects

Museum Voorlinden Wassenaar door Kraaijvanger Architects

Wim Pijbes
Wim Pijbes (57) staat op plek 142. Hij stijgt daarmee 26 plaatsen. Pijbes is directeur van de Stichting Droom en Daad, de stichting die begin dit jaar de historische Fenixloods II heeft aangekocht. Stichting Droom en Daad wil op de begane grond in de tweede loods culturele, culinaire en creatieve voorzieningen onderbrengen. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan de landverhuizers, die sinds 1872 via het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier op weg gingen naar Ellis Island (New York). Pijbes was werkzaam als directeur van de Kunsthal in Rotterdam, hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam en algemeen directeur van het Museum Voorlinden in Wassenaar. Saillant detail: de huidige directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits staat op plek 90 in de lijst. Hij stijgt 35 plaatsen.

FenixLoods.jpg

De nieuwbouw van Mei Architects

Op plek 148 staat Maxime Verhagen (62). De kenmerkende voorzitter van Bouwend Nederland zakte 35 plaatsen.

Over de Volkskrant Top 200

De Volkskrant Top 200 is een ranglijst die de bestuurlijke elite van Nederland in kaart brengt: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities in de maatschappij, maar ook landgenoten die in het verleden hun sporen hebben verdiend in politiek, openbaar bestuur of bedrijfsleven en nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies. De lijst brengt zo de gevestigde orde in beeld, de schaduwmacht van notabelen die, zoals een ingewijde het eens uitdrukte, aan invloed zouden verliezen als ze minister werden. Want dat is een kenmerk van de bestuurlijke elite: haar leden zijn in het algemeen niet democratisch gekozen en worden niet altijd democratisch gecontroleerd.

Bekijk de hele lijst op de site van de Volkskrant

Meer over de Fenixloods II in Rotterdam

Reageer op dit artikel