nieuws

Winnaar ARC18 Development Award: Kaaspakhuis Gouda door WhiteHouseDevelopment en Mei architects

Business

De ARC18 Development Award gaat naar Kaaspakhuis in Gouda door WhiteHouseDevelopment en Mei architects. De jury, onder leiding van Jeroen van Schooten, heeft veel waardering voor de succesvolle transformatie van het rijksmonument tot loftwoongebouw. Zij prijst de manier waarop architect en ontwikkelaar, in nauwe onderlinge samenwerking, het gebouw nieuw leven hebben ingeblazen.

Het Kaaspakhuis in Gouda is een zorgvuldige transformatie van een rijksmonument door White House Development en Mei architects and planners. Het is een kunst op zich op een dergelijke transformatie tot een goed einde te brengen en Gouda is niet de gemakkelijkste woningmarkt in Nederland. Beide partijen hebben in deze ontwikkeling zelf risico genomen en met elkaar gedeeld.

 

Beeld: Ossip van Duivenbode

De jury heeft waardering voor de originele ingreep, waarbij verkoop van de naastgelegen grond de weg heeft vrijgemaakt voor een succesvolle ontwikkeling. Commercieel gezien is het project zeer succesvol geworden. Daarbij prijst de jury de manier waarop de gebruikers hun individuele wensen binnen de grote complexiteit van het project mochten laten gelden.

Beeld: Ossip van Duivenbode

Robert Winkel: Vriendschap wint het altijd

ARC18 Development Award

De ARC18 Development Award is de prijs voor het best ontwikkelde architectuurproject van 2017/2018. De award wil de dialoog tussen projectontwikkelaar en architect bevorderen om zo een hoogwaardig kwalitatief gebouwde omgeving na te streven. De jury heeft gezocht naar projecten die door slim architectonisch nadenken een goede commerciële waarde hebben behaald en daarmee een goede ontwikkeling.

Uit 28 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties: Superlofts Blok Y in Utrecht, Kaaspakhuis in Gouda en Atrium Zuidas in Amsterdam door respectievelijk Marc Koehler Architects, WhiteHouseDevelopment en Mei architects en MVSA Architects. De drie projecten vertegenwoordigen samen het huidige spectrum van projectontwikkeling. Uiteindelijk wijst de jury het Kaaspakhuis in Gouda door White House Development en Mei architects and planners aan als winnaar van de ARC18 Development Award.

Jury

De jury van de ARC18 Development Award bestaat uit voorzitter Jeroen van Schooten (Team V), Adam Smit (ZZDP Architecten), Bas van Veggel (Office Timeless Investments), Ron van den Berge (Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten), Heleen Aarts (Amvest) en secretaris Harm Tilman (de Architect).

ARC18 Awards

De ARC18 Meubel Award maakt deelt uit van de ARC18 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Development Award is een initiatief van RED Company en de Architect

Bekijk de genomineerde projecten

 

 

 

 

Reageer op dit artikel