nieuws

25 jaar MVRDV: meer dan 800 projecten voor 65 landen

Business

25 jaar MVRDV: meer dan 800 projecten voor 65 landen
De Tianjin Binhai Library. Beeld: Beeld ©MVRDV

MVRDV bestaat deze maand 25 jaar. Het wereldwijd opererende stedenbouw-, interieur- en architectenbureau lanceert ter ere van dit jubileum 25 posters van 25 ontwerpen en geeft deze gratis weg.

Oprichters Winy Maas (1959), Jacob van Rijs (1964) en Nathalie de Vries (1965), die samen de huidige directie vormen, stond in 1993 een betere wereld voor ogen. Hun duurzame, groene gebouwen zouden daaraan moeten bijdragen, en avontuurlijk moeten zijn bovendien. In 25 jaar tijd ontwierpen ze meer dan 800 projecten voor 65 landen, daarbij geholpen door een groeiend aantal architecten en stedenbouwkundigen afkomstig van over de hele wereld. Die 800 projecten zijn zo divers als maar zijn kan, zowel wat schaalgrootte, verhaal als intentie betreft.

25 jaar mvrdv De Sax

MVRDV geeft 25 kunstwerken weg, waaronder deze van de Sax. Beeld © MVRDV

Van een bescheiden familie is MVRDV inmiddels uitgegroeid tot een kantoor met meer dan 225 medewerkers in Rotterdam, Shanghai en Parijs. Naast de drie oprichters zijn er sinds twee jaar vier partners: Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi en Jan Knikker.

Ook na 25 jaar is MVRDV wil het bureau musea, concertgebouwen bibliotheken en stadsdelen ontwerpen waarvoor mensen willen omreizen, woonwijken waar bewoners trots op zijn, kantoren waarin mensen graag werken. De visie van het bureau is dat architecten zich irrelevant maken als zij niet meewerken aan de grote opgaven in de wereld. Onder de vlag van The Why Factory en in partnerschap met universiteiten wil MVRDV verder nadenken over de stad van de toekomst. Of het nu gaat om een enkel huis, een kantorencomplex, een winkelstraat, een woonwijk of een hele stad, de aanpak is altijd maatwerk.

Om het jubileum te vieren, maakte het bureau een korte video. Beeld © MVRDV

Spraakmakend was het idee van MVRDV voor deze twee wolkenkrabbers die verbonden zijn door een ‘wolk’. Het project werd gezien als een ‘terreurmonument’. ‘Dit is nooit de bedoeling geweest!’ aldus Jan Knikker. Wat de architecten aanduiden als een ‘gepixelde wolk’ tussen de twee torens lijkt wel heel erg op de explosie na de crash van de vliegtuigen op 9/11. Of anders op de enorme stofwolken tijdens het instorten van de torens. Lees meer

Greep uit de projecten

Spraakmakende iconische projecten bezorgden MVRDV internationale bekendheid. Bijvoorbeeld Villa VPRO (1997), Expo 2000 (2000), Silodam, (2002), de Boekenberg (2012), de Markthal (2014), Ku.be House of Culture and Movement (2016)  Crystal Houses (2016), Skygarden Seoul (2017), de Baltyk (2017) en de Tianjin Binhai Library (2017). Daartegenover stonden kleinere ontwerpen als De Effenaar (2005), Didden Village (2006), de entree van Stedelijk Museum Schiedam (2013), de Glazen Boerderij (2013), Casa Kwantes (2016) en Salt (2018). Tot de masterplannen die MVRDV ontwikkelde horen Den Haag-Ypenburg Deelpan (2005), Flight Forum Eindhoven (2005), Grand Paris (2008), Almere Oosterwold (2011), woonwijk Nieuw Leyden (2013) en Overschild (2018).

Ter ere van het 25-jarige bestaan selecteerde MVRDV 25 tekeningen van favoriete ontwerpen voor 25 posters. De eerste vijf posters zijn te downloaden van de press room. Elke maand worden nieuwe posters online gezet, https://www.mvrdv.nl/en/about/pressroom

Meer over MVRDV

 

Reageer op dit artikel