nieuws

Omzet bouw groeit met dubbele cijfers

Business

Omzet bouw groeit met dubbele cijfers
Een bouwvakker is bezig met staalvlechten tijdens de bouw van een nieuwbouwproject waarbij hij als silhouet zichtbaar is tegen de zon.

De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal van 2018 met 12 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vacatures is verder opgelopen, net als het aantal ondernemers dat aangaf last te hebben van personeelstekort. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouwnijverheid.

Het omzetniveau ligt nu bijna 6 procent boven dat van topjaar 2008. Alleen de burgerlijke en utiliteitsbouw heeft nog niet het omzetniveau van voor de crisis bereikt. Met een omzetstijging van 13,6 procent behaalden b&u-bedrijven wel de hoogste groei in een tweede kwartaal sinds 2008. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zagen hun omzet met 12,5 procent groeien. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, bedroeg de omzetstijging 10,5 procent.

Mkb nog niet op omzetniveau van voor crisis

Middelgrote bouwbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen hebben het omzetniveau van voor de crisis nog niet bereikt. Hun omzet lag in het tweede kwartaal van 2018 bijna 13 procent onder dat van voor de crisis. Bij kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen ligt het omzetniveau al weer ruim drie jaar boven dat van 2008. Bij grote bedrijven vanaf 100 werkzame personen lag het omzetniveau dit jaar voor het eerst boven dat van 2008.

De bedrijvigheid in de bouw blijft ook de komende tijd groeien, getuige het groeiend aantal vergunningen. De afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen in het tweede kwartaal kwamen uit op bijna 4,4 miljard euro, ruim 10 procent meer dan een jaar eerder.

Vooral bedrijfsgebouwen zitten in de lift. Er werd voor bijna 1,8 miljard euro aan vergunningen afgegeven, dat is 29 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode.Bij bedrijfsgebouwen gaat het onder andere om bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen.

Zorgelijk: 8 procent minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen

Voor de bouw en verbouw van woningen werd voor 2,6 miljard euro aan bouwkosten vergunningen afgegeven, ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal van 2017. Voor de nieuwbouw van woningen werd voor 14.801 woningen een vergunning afgegeven, dat is bijna 8 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2017. NVB Bouw gaf deze week al een code rood-waarschuwing voor de nieuwbouwmarkt, vanwege de daling in verkopen van nieuwbouwwoningen.

Statistiek Bouwgroei 2018

Dat de woningbouw oververhit is blijft ook uit het aantal openstaande vacatures. Dat liep op tot 16.300 aan het eind van het tweede kwartaal, het hoogste aantal in bijna tien jaar tijd. Het ondernemersvertrouwen van de bouwers was aan het begin van het derde kwartaal met 32,5 relatief hoog. Wel gaven weer meer ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten de productie belemmert.

Bouwbedrijven voelen teruggang in de woningbouw nog niet. In de eerste twee kwartalen van 2018 zijn 192 faillissementen uitgesproken in de bouw. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode nog 253; een daling van bijna een kwart.

Reageer op dit artikel